Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Uintiopin lisäksi asennekasvatusta

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto (SUH) on huolissaan uimaopetuksen vähenemisestä osassa kuntia ja vetoaa päättäjiin uinninopetuksen mahdollistamiseksi kaikkialla Suomessa. Huoleen on todella syytä, sillä SUH:n ennakkotilaston mukaan tammi-kesäkuussa hukkui 68 ihmistä. Lämpimän heinäkuun aikana hukkuneita on tullut yhä lisää.

Tilaston mukana uidessa hukkuneita oli vuoden alkupuoliskolla 15, sukeltaessa hukkuneita yksi ja jäihin pudonneita 12. Vesiliikenteessä oli hukkunut kymmenen. Tuntematon syy oli 30 tapauksessa.

Hukkumiskuoleman riski on tietysti suurimmillaan lapsilla, jotka eivät osaa uida. Suomessa on nähty, että riskiryhmään kuuluvat myös ikääntyneet uimarit, joiden hukkumisista on ollut uutisia myös tänä kesänä. Oma lukunsa ovat humalaiset, jotka lähtevät vesille, nousevat veneessä seisomaan ja putoavat veteen. Jos uimataito on heikko, hukkumiskuolema on kovin todennäköinen.

Hukkumiskuolemien todennäköiset syyt todistavat, miten uimataito runsasvesistöisessä maassa on välttämätön kansalaistaito. Uimaan ei opi kuin uimalla ja hyvän uintitaidon saavuttamiseksi on usein välttämätöntä saada myös asiantuntevaa opetusta. SUH:n esitykset hukkumisten ehkäisemiseksi onkin syytä ottaa todesta. Uintiopin lisäksi suomalaiset tarvitsevat myös asennekasvatusta, jotta veden varaan ei antauduta humalassa, sairaana tai vähäisin uimataidoin.