Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Pääkirjoitus 29.7.2021 Perussuomalaiset etsivät uusia yhteisiä nuotteja

Maahanmuutto on ollut perussuomalaisten vastaus jotakuinkin kaikkiin politiikan pulmakysymyksiin nykyisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon aikana, mutta hän on havahtunut huomaamaan, ettei yksi nuotti riitä. On oltava muitakin yhteisiä nuotteja, jos on ajatus saada joukkueen vahva edustus Suomen hallitukseen.

Elokuun puoluekokouksessa populistisen oikeistopuolueen puheenjohtajaksi noussee Riikka Purra. Puolueen kentällä hänen poliittisista näkemyksistään on ryhdytty levittämään pahantahtoisia juoruja, mutta asialla on pieni, joskin kovaääninen joukko. Suurin osa näkee hänet parhaimpana puheenjohtajakandidaattina johdattamaan puoluetta kokonaisuutena kohti seuraavia eduskuntavaaleja. Väritöntä kansanedustajaa Sakari Puistoa pidetään Purran tavoin vahvana ehdokkaana.

Varapuheenjohtajiston vaaleissa ehdokasjoukko ilmentää puolueen pyrkimystä uskottavan joukkueen rakentamiseen, sillä ehdolla on ainakin viisi kansanedustajaa. Kuopiolaislähtöinen Arja Juvonen on ollut tähän saakka toinen varapuheenjohtaja ja nyt hän noussee ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Purran tilalle. Sosiaali- ja terveysasioiden asiantuntijaksi profiloitunut Juvonen on tärkeä henkilö puolueen uuden nuotiston rakentamisessa.

Elokuun puolenvälin puoluekokouksen mielenkiintoisimpiin valintoihin kuuluu puoluesihteerin vaali. Maahanmuuttokysymyksissä profiloitunut Simo Grönroos voitti kaksi vuotta sitten vain 28 äänen erolla teologian tohtori Arto Luukkasen, joka haastaa Grönroosin uudelleen ja puolueen uuden nuotiston etsinnässä asetelma voi hyvinkin kääntyä toisinpäin.

Puoluekokouksen alla uudenlaista vipinää kentän keskusteluihin toi Helsingin Sanomien puoluekannatuskysely, jossa perussuomalaiset jäi kolmanneksi ja kannatus putosi 3,8 prosenttiyksikköä edelliseen kyselyyn verrattuna. Pudotusta voi pitää yllättävänkin pienenä siihen nähden, että puoluetta on pidetty hajaannuksen jälkeen puheenjohtajansa projektina. Puoluekokousväki janoaakin tietoja siitä, mikä on Halla-ahon asema jatkossa ja miten eri tehtäviin ehdolla olevat häneen suhtautuvat.

Perussuomalaisten puolueorganisaation kiinnostavinta henkilöä ei ole puoluekokouksessa valittu, eikä valita. Timo Soinin aikanaan puoluetoimiston isännäksi nostama Matti Putkonen on saavuttanut myös Halla-ahon isännyyden aikana mystisen vahvan aseman. Vaikka hän kutsuu itseään työmieheksi, hänellä on kenraalin elkeet. Viime aikoina hänen tittelinsä on ollut julkisuudessa puoluevirkailija. Ehkä se enteilee eläköitymistä. Se ainakin olisi iso askel puolueen uudistamisen uskottavuuden varmistamiseksi.

Mikä on Halla-ahon asema jatkossa?