Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansalaisten vastuuntuntoa punnitaan

Lukijoiden keskuudessa on syntynyt kiivasta keskustelua tänään käynnistyvästä Kuopiorock-festivaalista, joka kestää lauantaihin saakka.

Pohjois-Savo on siirtynyt koronapandemiassa kiihtymisvaiheeseen ja moni katsoo sen edellyttävän suuren väkimäärän kokoontumisen estämistä. Ajatus on ymmärrettävä, mutta terveysviranomaiset ovat puntaroineet kysymystä, eivätkä he ole nähneet yleisötilaisuuksien kieltämistä realistisena vaihtoehtona ( Savon Sanomat 28.7.).

Kyse on ulkoilmatapahtumasta, jonka järjestäjät ovat ottaneet turvajärjestelyt todesta. Festivaali toteutuu viranomaisohjeiden mukaisesti. Tapahtumaan päästetään paikalle korkeintaan 10 000 ihmistä päivässä. Neljä esiintymislavaa jakaa yleisöä pienempiin ryhmiin, mikä lisää riittävien turvaetäisyyksien pitämisen mahdollisuuksia. Terveysalan ammattilaiset päivystävät tapahtumassa.

Tietysti myös Kuopiorockin alueella on mahdollista saada koronatartunta ja levittää sitä, mutta ulkoilmassa riski on merkittävästi pienempi kuin sisätiloissa.

Varsinainen riski piileekin siinä, miten paljon festivaalivieraat antautuvat keskinäiseen kanssakäymiseen sisätiloissa festivaalialueen ulkopuolella esimerkiksi ravintoloissa eri puolilla Kuopiota. Muualla Suomea on havaittu, miten koronaviruksen deltavariantti on levinnyt erityisesti nuorten aikuisten baari-illoissa ja muissa tapaamisissa. Voidaankin sanoa, että nyt kansalaisten vastuuntuntoa punnitaan toden teolla.