Heikki Toivasen kolumni: Neljäs aalto keinuttaa, mitä Suomi tekee?

Heikki Toivanen

Heikki Toivanen

Perjantain lehden etusivumme kuva käynnisti vilkkaan keskustelun sosiaalisessa mediassa. Kuinka monta maskia, millaiset välit?

Kuvan perusteella rokkimeno Kuopion Väinölänniemeltä olisi voinut olla muutaman vuoden takaa, jos ei muutamia eturivien maskeja olisi bongannut.

Ensimmäisen puhelun sain jo aamutuimaan. Miksi kerromme ja näytämme tällaista? Miksi festarikentällä iloisesti tanssivia nuoria aikuisia haastatellaan ja välitetään irrottelun ilosanomaa? Soittaja oli pakoillut koronavirusta ja käyttäytynyt korostuneen vastuullisesti epidemian ajan ja aikoo jaksaa tulevat kuukaudet, kunnes rokotekattavuus on riittävällä tasolla. Ei pelkästään itsensä vaan myös muiden takia.

Vastasin, että se on perustehtäviämme, olla paikalla ja välittää tietoa ja tunnelmia mahdollisimman kattavasti ja totuudenmukaisesti. Tapahtumaa ennen kysyimme järjestäjiltä ja terveysviranomaisilta terveysturvallisuudesta ja kysyimme perusteluita tehdyille päätöksille. Ensimmäisen päivän jälkeen kysyimme uudestaan. Lähipäivinä välitämme tietoa myös siitä, miten tapahtuma näkyi, jos näkyi, tartuntaluvuissa ja jäljitystyössä.

Kuopio tai Kuopiorock ei ole tässä yksin. Vastaavia ulkoilmatapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea, vaikka päiväkohtaisten tartuntojen määrä lähestyy ennätyslukuja.

Hallituksen toukokuun lopussa päivitetyssä hybridistrategian toimintasuunnitelmassa tavoitteena on edelleen estää viruksen leviämistä, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Epidemiaa torjutaan tartuntatautilain nojalla ensisijaisesti paikallisin ja alueellisin toimenpitein.

Deltavariantti on muuttanut tilannetta.

Miten pahanevaa tilannetta on sitten yritetty estää paikallisesti? Perjantaina Itä-Suomen aluehallintovirasto kertoi, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoituksien asettamiselle ei Pohjois-Savossa ole. Vaikka koronan ilmaantuvuus on kasvanut, vakavien tautitapausten määrä on pysynyt alhaisena eikä sairaalahoidon kantokyky ole tällä hetkellä vaarassa.

Tämä on linjassa valtioneuvoston antamien ohjeiden kanssa. Kiihtymisvaiheessa voidaan edellyttää, että yleisötapahtumissa pitää olla tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontaktia. Viranomaiset eivät tätä vaatineet. Olisiko kuvien perusteella kontaktien välttäminen ollut mahdollista? Keskusteluketjuissa mielipiteet erosivat tästäkin voimakkaasti.

Herkästi leviä deltavariantti on muuttanut tilannetta merkittävästi kesäkuun alun jälkeen. Valtionjohdon lomaillessa epidemian kurssi on kääntynyt voimakkaasti ja Suomi on keskellä neljättä aaltoa.

Halutaanko kurssia muuttaa, ja mitä sanoo tähän viikonloppuun lomansa päättävä pääministeri Sanna Marin (sd.)?

Kommentoi