Valko-Venäjä synkällä tiellä

Olympialaiset on yleensä ollut mahdollisuus kilven kiillottamiseen vaikka kansakunnan asiat olisivat monella tapaa pielessä. Itsevaltaisesti johdettu ja kansalaisiaan kurittava Valko-Venäjä teki päinvastaisen tempun ja ryhtyi pakkotoimiin maan urheilujohtoa arvostellutta pikajuoksija Krystsina Tsimanouskajaa kohtaan.

Valko-Venäjä yritti palauttaa urheilijansa väkisin kotimaahan, mutta Tsimanouskaja ei tähän suostunut. Eilen keskiviikkona hän saapui lopulta Puolaan, josta hän on saanut maahantuloviisumin humanitaarisin perustein.

Tapahtuma on osa surullista kehitystä, johon maan presidentti Aljaksandr Lukašenka on Valko-Venäjän ajanut. Urheilua ja politiikkaa ei voi erottaa vaan ne elävät jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Siitä kertoo myös se, että maan olympiakomiteaa johtaa Lukašenkan poika Viktor Lukašenka. Oltiinko Minskin kaduilta tuttuja kovia otteita viemässä Tokioon saakka?

Kansainvälisen olympiakomitean pitää reagoida tilanteeseen voimakkaammin kuin on tähän mennessä nähty. Pakotteiden ja rangaistusten olisi purtava nimenomaan hallintoon eikä vaikeuttaa yksittäisten urheilijoiden elämää. Sananvapaus ja oman mielipiteen ilmaiseminen ilman pelkoa kuuluvat kaikille.

Lukašenkan röyhkeys ja piittaamattomuus eivät olisi mahdollisia jos hänellä ei olisi Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukea. Lukašenkan virheliikkeet voivat ärsyttää myös Moskovaa, mutta tähän saakka häntä on pidetty hyödyllisenä apurina.

Kommentoi