Marke Rissasen kolumni Opettaja, kohta taas mennään – rokotteesta viis

Tänä syksynä koulujen alku ei ole lukuvuosikalenterin täyttämistä yliviivaustussien hempeillä väreillä ja motivaatiotarroilla. Syksy on epävarmuutta ja päätöksiä, joiden pohjalta tasapainoillaan kunniakkaan koulujärjestelmämme kustannuksella.

Viime viikkoina keskustelua on herättänyt erityisesti opettajien koronarokotukset. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on marraskuusta lähtien ajanut opettajien priorisointia rokotuksissa, kuten järjestön koulutusjohtaja Heljä Misukka maanantain Ylen A-studiossa muistutti.

Tästä huolimatta päättäjien keskuudessa ei nähty tarpeellisena rokottaa opetushenkilökuntaa loppuun kesän aikana. Keskiviikkona kuultiin korkealta ja kovaa pääministeri Sanna Marinin suusta, ettei perusteita yksittäisen ammattiryhmän rokotusten kiirehtimiselle ole.

Maanantaina opetusministeri Li Andersson tyytyi tviitissään toteamaan, että opettajien kannattaa tiedustella kotikunnasta mahdollisuutta toisen rokotteen aikaistamiseen tai ilmoittautua ylijäämärokotteen ottajaksi.

Voimakasta kannanottoa opettajien rokotesuojan saamiseksi ministerin suusta ei ole kuultu. Moni kansankynttilä jäi todennäköisesti nuolemaan näppejään tviitin luettuaan.

Kuopiossa vain murto-osa keski-ikäisistä on saanut toisen rokotteen. Uransa ensiaskelia ottavilla opettajilla rokotelappuun tiukasti kirjattu päivämäärä tehosterokotteelle saattaa mennä pitkälle syksyyn.

Opettajien huoli on ymmärrettävä.

Ainakaan vielä rokotteen aikaistaminen ei ole ollut Kuopiossa mahdollista, sillä rokoteajat ovat täyttyneet riittävästi ilmankin.

Koronarokotusten alueelliset erot herättävät kuitenkin kysymyksiä. Esimerkiksi Tampereella opettajien on mahdollista aikaistaa toista rokotettaan ja pakata koululaukku hieman kevyemmin mielin.

En väitä, etteikö ahtaat tilat ja turvavälien kariseminen koskisi muitakin ammattiryhmiä. Opettajien huoli on kuitenkin ymmärrettävä, ja keskustelu aiheellinen.

Itse saan lukea ystäväpiiriini joukon opettajia. Joukon, jonka käsiin levollisin mielin laskisin kenen tahansa koulutuksen. Tiedän heidän ammattitaitonsa luotsaavan oppilaslaivan läpi OPS-muutosten ja ylioppilaskirjoitusten. Läpi kolmikantakeskustelujen ja kevätjuhlien.

Tiedän myös heidän huolensa omien voimavarojen riittävyydestä ja työn kuormittavuudesta. Illan pikkutunneille venyneistä punakynäilyistä ja kontaktiyhteyden taakse pudonneista nuorista.

Tämä huoli on jo tarpeeksi suuri. Lisäksi ei tarvita pelkoa sairastumisesta.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut