Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion uudet päättäjät näytön paikassa

Kuntavaalit on pidetty ja tiedämme, ketkä ovat lähidemokratian kannalta keskeiset henkilöt seuraavan neljän vuoden aikana. Suurista kaupungeista Kuopiossa suurta päätösvaltaa käyttävään kaupunginhallitukseen tuli yli puolet uusia kasvoja, vaikka poliittisissa voimasuhteissa ei suuria heilahduksia tapahtunut.

Keskusta piti asemansa isoimpana puolueena, ja tämä näkyy kaupunginhallituksen paikkajaossa. Se säilytti puheenjohtajan paikan. Valtiovarainministerin Annika Saarikon erityisavustajana kesällä aloittanutta Antti Kivelää seuraa poliitikkosuvusta tuleva Aleksi Eskelinen. Kivelälle sovitellaan maakuntahallituksen puheenjohtajan saappaita, jotka eivät pienet Seppo Kääriäisen jäljiltä olekaan.

Keskustan ääniharava Elsi Katainen ei odotetusti ole Kuopiossa keskeisimmissä tehtävissä. Direktiivit pitävät europarlamentaarikkoa kiireisenä.

Sama se on tilanne äänimagneetteina toimineilla kansanedustajilla suhteessa kaupunginhallitukseen. Toki SDP:n Tuula Väätäinen ja kokoomuksen Marko Kilpi toimivat kaksivuotiskaudet valtuuston puheenjohtajina. Perussuomalaisten Minna Reijonen sen sijaan pysyy kaupunginhallituksessa.

Keskustan koko kolmikko on uusia kaupunginhallituksessa. Kokoomuksen kolmesta henkilöstöstä jatkoi kaksi, ja puolueen Ari "Allu" Koskinen sai jatkopestin kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajaksi. Hänen painoarvoa lisää merkittävä omistaohjausjaoston puheenjohtajan paikka.

Kun demarit vaihtoi toisen jäsenensä, vihreät ainoansa sekä perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit jakavat kauden keskenään teknisten vaaliliittojen ulkopuolelle jääneen vasemmistoliiton kustannuksella, Kuopion kaupunginhallituksessa vaihtuvuus on poikkeuksellisen suurta.

Uudella kokoonpanolla ei ole aikaa harjoitteluun. Juonen päästä on saatava viipymättä kiinni. Sitä edellyttää Kuopion asema valtakunnanosakeskuksena sekä Itä-Suomen ja Pohjois-Savon veturina.

Vaikka monien hankkeiden toteuttaminen vie Kuopiossa hämmentävän kauan, lähtökohdat eivät ole huonot. Kuopio menestyy monilla mittareilla hienosti. Menestykseen ei pidä tuudittautua. Se edellyttää päättäjien keskinäistä luottamusta ja toimivaa keskusteluyhteyttä kaupunkilaisiin.

Luottamuspaikkoja jaettaessa huomio saattaa kiinnittyä yksityiskohtiin. Nostettakoon tällä kertaa sellaiseksi Pekka Timosen nimeäminen maakuntavaltuustoon sekä perusturva- ja terveyslautakuntaan.

Reijosen jälkeen perussuomalaisista eniten ääniä saanut lääkäri Timonen väitti kevättalvella Astra Zenecan koronarokotteen aiheuttavan syöpäriskiä. Alan asiantuntijat tyrmäsivät Timosen näkemykset.