Maakuntapäivästä tulee taas arvoisensa

Pohjois-Savon maakuntapäivää vietetään viidennen kerran ensi sunnuntaina. Päivä on vakiintunut elokuun 15. päiväksi, jolloin lähes koko maakunnan kattava Tavinsalmen hallintopitäjä perustettiin vuonna 1547.

Maakuntapäivä sai alkunsa Pohjois-Savon liiton ja Savon Sanomien aloitteesta. Eri puolilla maakuntaa, eri teemoilla kiertävällä tapahtumalla on ollut tilausta. Siitä kertoo sen saama vastaanotto ja järjestäjien sitoutuminen. Maakuntapäivän ohjelmisto on ollut korkeatasoista niin Iisalmessa, Varkaudessa ja nyt toista kertaa Kuopiossa. Vuosi sitten tapahtuma oli määrä järjestää Suonenjoella, mutta se toteutettiin koronatilanteen takia striimattuna itsenäisyyspäivänä.

Maakuntapäivän keskuspaikkana toimii tällä kertaa itseoikeutetusti Kuopion musiikkikeskus, koska teemana on Sävelretki savolaisuuteen. Ohjelmisto on jälleen monipuolinen, muttga helmenä voi pitää haarukkapaloja ensi-iltaan tammikuussa tulevasta Minnan taivas -maakuntaopperasta. Sen pääroolissa esiintyy New Yorkin Metropolitan-oopperaan kiinnitetty sopraano Marjukka Tepponen.

Päivä jatkuu muutaman sadan metrin päässä Kuopion keskuskentällä. Siellä on tarjolla jalkapalloaiheista tapahtumaa sekä illalla Kuopion Palloseuran Veikkausliigan kamppailu KTP:ta vastaan. KuPS on ehättänyt käydä ylihuomenna pelaamassa ratkaisevan euro-ottelun Kazakstanissa FC Astanaa vastaan.

Maakuntapäivän tapahtumissa on nähty savolaista osaamista parhaimmillaan. Niin tälläkin kertaa. Se luo osaltaan tarvittavaa maakunnallista yhteenkuuluvuutta.

Kommentoi