Toisen neljänneksen ilotulitus

Helsingin pörssissä noteeratut yritykset ovat kertoneet vahvoista tuloksista toisen vuosineljänneksen raporteissaan. Tiistaina joukkoon liittyi myös vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse, joka tarjoili odotuksiakin vahvemman tuloksen sijoittajille. Liiketulos kasvoi tarkastelujaksolla 19,5 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 8,4 miljoonasta. Voimakkaita kasvulukuja selittää osin koronapandemian vaikutus, joka oli Ponssen tapauksessa merkittävä vuosi sitten. Toisaalta liikevaihto ja -tulos kasvoivat kahden vuoden takaisesta, joten Ponsse on onnistunut pysymään kasvu-uralla. Metsäkonemarkkina on kehittynyt maailmalla suotuisasti ja Ponssen tuotteet näyttäisivät olevan hyvässä iskussa, mistä kertovat myös valinnat ja kilpailumenestys metsäkoneiden vertailussa.

Vaikka yritykset Ponssen tapaan ovat kertoneet hyviä uutisia tilanteestaan ja näkymistään, kurssireaktiot ovat olleet melko vaisuja. Sitä selittää osakkaiden korkea arvostustaso. Ponssenkin kurssi on kohonnut vuodessa yli 70 prosenttia.

Osakesijoitukset ovat olleet tuottoisia eli rahaa on virrannut sinne edelleen sisään alkuvuoden aikana. Tiistaina tilanteestaan raportoineen työeläkeyhtiön Ilmarisen muut sijoitusmuodot, kuten korko- ja kiinteistösijoitukset jäivät arvonkehityksessä kauas taakse osakkeista. Vaikuttaa siltä, että vaihtoehtojen heikkous pitää rahan edelleen vahvasti osakkeissa, vaikka lähes kaikki ovat samaa mieltä osakkeiden korkeista hinnoista ja niihin liittyvistä riskeistä.