Pääkirjoitus: Perussuomalaiset ilman hurmosta naiskomentoon

Perussuomalaisten puheenjohtajavaali Seinäjoen puoluekokouksessa sujui viimeistä piirtoa myöten ennakkokaavailujen mukaisesti. Ennakkosuosikki Riikka Purra oli juuri niin ylivoimainen kuin odotettiin. Hän sai reilusti yli puolet äänistä jo vaalin ensimmäisellä kierroksella ja muille ehdokkaille jäi vain murusia.

Ainoa yllätys oli, että vaalissa annettiin vain runsaat 1300 ääntä, vaikka ennakkoilmoittautuneita kokoukseen oli yli 2000. Todennäköisesti moni ilmoittautuneista ei lähtenyt Seinäjoelle Etelä-Pohjanmaan heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Oli niitäkin, joita matka Seinäjoelle ei kiinnostanut, koska he eivät kannattaneet ainuttakaan puheenjohtajaksi pyrkineistä ehdokkaista (Savon Sanomat 14.8.).

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi valittiin nyt ensimmäisen kerran nainen, mikä sinällään on historiallista. Siitä huolimatta kokouksen tunnelma oli vaisu sekä ennen puheenjohtajavaalia että sen jälkeenkin. Jos puoluekokouksen ensimmäisestä päivästä väkisin haluaa etsiä jonkinlaista kohokohtaa, sellainen oli väistyneen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon avauspuhe.

Mikä muuttuu, kun puoluetta johtaa tohtori Jussi Halla-ahon sijasta maisteri Riikka Purra?

Tuskin juuri mikään muu kuin se, että johdossa on nainen eikä mies. Purra on puolueen varapuheenjohtajana ollut keskeisesti muokkaamassa puolueen linjauksia. Hän kuului varapuheenjohtajana Halla-ahon lähimpiin työtovereihin. Perussuomalaisten politiikka jatkunee entisellään ja ehkä juuri se oli syynä, että puheenjohtajavaali käytiin ilman suuria intohimoja.

Uuden puheenjohtajan ensimmäinen linjapuhe kuullaan sunnuntaina, mutta olisi yllätys, jos se sisältäisi jotakin täysin uutta. Yleensä tuoreen puheenjohtajan ensimmäisen puheen tarkoituksena on innostaa puolueväkeä edessä oleviin koitoksiin ja nostaa tunnelmaa. Uusia poliittisia avauksia ei neitsytpuheissa tavallisesti kuulla.

Perussuomalaisia puolueena se ei kuitenkaan muuta.

On analysoitu, että Halla-ahon väistyminen parantaisi perussuomalaisten ja muiden porvaripuolueiden yhteistyömahdollisuuksia. Edellisestä hallituksestahan perussuomalaiset sai lähteä vuoden 2017 puoluekokouksen jälkeen. Keskusta ja kokoomus arvioivat, että Halla-ahon valinta puolueen johtoon muutti liiaksi puoluetta.

Totta onkin, että Purralla ei ole rasitteenaan samanlaisia menneisyyden ongelmia kuin Halla-aholla. Perussuomalaisia puolueena se ei kuitenkaan muuta. Puheenjohtajien persoonia enemmän puolueita ohjaavat yhteistyöhön seuraavien eduskuntavaalien tulos ja siitä seuraavat poliittiset asetelmat. Siksi seuraavan hallituksen pohjalla spekuloiminen on poliittista viihdettä eli mielenkiintoista, mutta turhaa.

Kommentoi