Pääkirjoitus 17.8.2021: Taleban puhuu pehmeitä kuin Lukasenko

Maailmassa on meneillään kaksi hyvin erilaista kriisiä, jotka ovat saaneet alkunsa elokuussa. Kaksi vuotta sitten Valko-Venäjällä pidettiin presidentinvaalit, jotka olivat vilpilliset kaikkien muiden paitsi maan pitkäaikaisen presidentin Aleksandr Lukasenkon ja hänen lähipiirinsä mielestä.

Afganistan on parhaillaan kaaoksessa, kun kansainvälinen yhteisö tekee lähtöä. Ääri-islamistinen Taleban-liike on vallannut hämmentävän nopeasti maan. Ulkovallat evakuoivat kansalaisiaan lähes samanlaisessa sekasorrossa kuin Vietnamin sodasta aikoinaan.Yhdysvaltojen presidenttiä Joe Bideniä on arvosteltu voimallisesti parikymmentä vuotta kestäneen operaation epäonnistuneesta päättämisestä.

Lukasenkan väkivaltakoneisto on tukahduttanut tylysti laajoja protesteja, joissa on vaadittu demokratiaa. Valkovenäläisiä on vangittu umpimähkään. Oppositiopoliitikko pidätettiin kaappaamalla matkustajakone keskellä Eurooppaa kansainväliseltä lennolta.

Esimerkit kertovat siitä, mitä Lukasenko ajaa: omaa, ei kansansa etua. Se ei olisi mahdollista ilman Venäjän presidentin Vladimir Putinin hyväksyntää, jolle Valko-Venäjä on geopolitiikkaa.

Vaikka Taleban on uskotellut muuttuneensa siitä kun se hallitsi Afganistania 1990-luvun lopulla, liikkeen uskottavuus uusiutumisesta on kovin ohut. Se on perusteltua. Miksi ulkomaiset joukot pelastautuvat maasta kuin henkensä kaupalla, ja heidän kanssaan yhteistyötä tehneet ovat kauhuissaan olkoonkin, että talebanin mukaan heillä ei ole syytä pelkoon? Siksi, että Talebanien teot ovat vakavassa ristiriidassa sanojen kanssa.

Taleban-yhteiskunnassa naisten asema on ollut surullinen. Se on kohentunut 20 vuoden aikana, mutta ikävä kyllä mitään syytä ei ole olettaa, että se sellaisena tulisi säilymään.

Valko-Venäjän ja Afganistanin tilanteissa on yhteistä, että niiden hallinto on valjastanut valtiot omiin tarkoituksiinsa. Lukasenko on rakastunut valtaansa, ja Taleban rakentaa omatulkintaista islamistista yhteiskuntaansa. Kummassakin maan kehittäminen ja kansalaisten hyvinvoinnin edistäminen saa antaa tilaa muille pyrkimyksille kuten maan sisäiselle terrorille.

Valoa tunnelin päässä ei ole näkyvissä. Venäjä on ottanut Valko-Venäjän etupiiriinsä, eikä sen ote kirpoa. Se on koettu aiemmin erilaisina ilmentyminä Krimillä ja Itä-Ukrainassa.

Afganistanissa huomattavaa on, millaiseksi sen asema Taleban-komennossa kansainvälisessä yhteisössä muodostuu. Jos se antaa kasvualustaa terrorismille ja keskittyy taistelemaan vääräuskoisina pitämiään vastaan, kuinka se ilmenee? Vai olisiko Taleban halukas hakemaan kumppaneita muillakin kuin uskonnollisilla perusteilla ja löytäisi sellaisia ihmisoikeustilanteestaan huolimatta?

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut