Seppo Rönkön kolumni: Sukunimi velvoittaa Riikka Purraa

Seppo Rönkkö

Seppo Rönkkö

Perussuomalaisten viikko sitten uusiutuneessa puheenjohtajistossa mielenkiinto kohdistuu enemmän miehiin kuin naisiin. Riikka Purran ja 1. varapuheenjohtajan Leena Meren valinnat olivat odotettuja. Varapuheenjohtajistoon nousseita Mauri Peltokangasta ja Sebastian Tynkkystä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää. Tynkkynen on jo aiemmin saanut tuomion samasta syystä. Purra ei pidä syytteitä perusteltuina. Sosiaalipuolen osaajana tunnettu Arja Juvonen sai antaa tilaa.

Jos joku odotti, että naisen nouseminen miesvaltaisen perussuomalaisten johtoon Jussi Halla-ahon seuraajaksi pehmentää puolueen linjaa, turhaan odottaa. Ensimmäisten lausuntojensa perusteella Riikka Purra on kuin sukunimensä verbi.

Itsestään selvää on, että tavoitteena on suurimman puolueen asema. Purra haluaa pääministeriksi Sanna Marinin (sd.) paikalle, jonka johtamien sosiaalidemokraattien kanssa hän ei näe hallitusyhteistyötä mahdollisena. Tunne on molemminpuolinen.

Se on sitten eri asia, mihin perussuomalaisten hyväkään vaalitulos hallitusneuvotteluissa riittää. Kun Marinin asema demareissa on kiveen hakattu ja perussuomalaiset ovat vihreistä ja vasemmistoliitosta niin kaukana kuin olla voi, jäljelle jäävät perinteisellä poliittisella akselilla oikeistopuolueet. Luettakoon keskustakin sellaiseksi, vaikka puheenjohtaja Annika Saarikko haluaa mielikuvaa häivyttää.

Paljon riippuu jo vaalikampanjoista. Perussuomalaiset pyrkivät haastamaan kuntavaaleissa erityisesti keskustaa. Jos sama toistuu alue- ja eduskuntavaaleissa, kiviä jää kenkiin.

Kokoomuksen kanssa perussuomalaiset saattaisivat hyvinkin löytää yhteistä talouspolitiikasta, mutta Purran puheet humanitaarisen maahanmuuton lopettamisesta Afganistanin katastrofin aikana saavat kylmän hien niin Petteri Orpon kuin muidenkin puoluejohtajien pintaan, vaikka kokoomusjohtaja ei suoralta kädeltä tyrmää hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa (Savon Sanomat 17.8.).

Kun maahanmuuttokriittisyyteen lisää EU-kriittisyyden, Purralla ei ole ole pulaa haasteista. Muissa puolueissa mitataan perussuomalaisten hallituskelpoisuutta myös sen sisäisellä tilalla. Purra ei nähnyt Peltokankaan ja Tynkkysen puheissa ongelmaa, mutta varapuheenjohtajavaalissa sai melkoisen kannatuksen myös koronarokotteita vastustava Ossi Tiihonen.

Jos puolueessa nousee muitakin suuntauksia, onko Purrasta niitä hallitsemaan yhtä jämerästi kuin hän on näyttänyt kulmahammasta humanitaariselle maahanmuutolle?

Kommentoi