Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaikeatkin asiat pitää käsitellä

Nuorten mielenterveysongelmat ovat monien asiantuntijoiden mukaan pahentuneet korona-aikana. Viimeisin hätähuuto liittyy itsetuhoisuuden kasvuun.

Nuorille tarkoitetussa Sekasin-chatissa noin joka kymmenes yhteydenotto koskee itsetuhoisuutta (Savon Sanomat 23.8.). Takana on palvelun kaikkien aikojen kiireisin heinäkuu: yhteydenottoja tuli lähes 12 000, joista keskusteluun johti vajaat 2 000.

Keskusteluissa on näkynyt vahvasti hoitotahojen kiinni oleminen ja sitä kautta avun tarpeen ja ahdistuksen lisääntyminen. Itsetuhoiset nuoret avautuvat chatissa usein myös masennuksesta tai ahdistuksesta.

Ongelma on otettava vakavasti myös Savossa. Kuopion uusi kaupunginhallituksen kokopäivätoiminen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen (kesk.) on listannut yhdeksi kärkitavoitteekseen lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen kuntoon laittamisen. Samaa puhui moni muu poliitikko vaalien alla. Edellisellä vaalikaudella palvelujen kriisiytyessä vastuunkantajia tuntui olevan vaikea löytää. Nähtäväksi jää, saako Kuopio tässä ryhtiliikkeen aikaiseksi.

Tilanteeseen voi vaikuttaa muutenkin kuin hoitohenkilökunnan määrää lisäämällä. Vastuuta pitää kantaa laajasti. Chat-palveluun tulleiden yhteydenottojen perusteella nuoret kokivat, etteivät vanhemmat ottautuneet keskusteluihin.

Tätä voi parantaa helposti. Nuoria pitää kuunnella.