Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kristiina Poutiaisen kolumni Siilinjärven käyttövesikriisi osoittaa, että ilmaisia ämpäreitä kannatti jonottaa

"Äiti, on jano, tuotko vettä?" Lapsen kysymyksen yön kynnyksellä ei pitäisi olla mikään huokaisun aihe länsimaisessa sivistysvaltiossa 2020-luvulla. Mutta Siilinjärvellä voi olla.

Hakuvedet on jo käytetty hampaiden pesuun, eikä uutta kattilallista ole vielä keitetty. Joten äiti ratkoo Kympin uutisten aikana, hakeeko vettä naapurista vai laittaako lieden päälle, keittää viisi minuuttia ja jäähdyttää juomakelpoiseksi?

Siilinjärvellä ollaan vajaa kuukausi eletty sellaista normaalia, jossa hanavettä ei voi käyttää sellaisenaan. 30.7. tuli tieto, että vedessä voi olla raskaansarjan pöpöjä, mikä aiheutti arkijärjestelyjä ja alleviivasi, mihin kaikkeen puhdasta hanavettä kuluu. Et esimerkiksi juo, laita ruokaa, keitä kahvia, pese hedelmiä tai hampaita tai huuhtele tiskejä, jollei vettä ole keitetty viittä minuuttia.

Pian putkistoa alettiin kloorata, jolloin piti aiempien lisäksi miettiä, vaikuttaako kloori löylyveteen, hiusten värjäämiseen tai herkkään ihoon (voi vaikuttaa).

Kylälle tuli nopeasti jakelupisteitä, joista saa hakea vettä omiin astioihin. Eipä mennyt ilmaisten ämpäreiden jonotus tällä porukalla hukkaan.

Ämpäriralli koskee kaikkia: niin koteja, päiväkoteja, kouluja, palvelutaloja, terveydenhuoltoa, ravintoloita... Kuukauden aikana siilinjärveläisiä ovat mietityttäneet monet asiat alkaen Kuopion Veden viestinnästä aina veden "turhasta" juoksuttamisesta seuraaviin laskuihin ja yksittäisiin vedenkäyttötilanteisiin. Viranomaiset korostavat, että pitääkin kysyä, jos jokin tilanteessa mietityttää.

Vähemmästäkin herää kysymys, miten Kuopion Vesi tämän siilinjärveläisille meinaa hyvittää.

Mietintöjen lisäksi vesirylläkkä väsyttää ja ottaa päähän. Vähemmästäkin herää kysymys, miten Kuopion Vesi tämän siilinjärveläisille meinaa hyvittää.

Niin paljon kuin vedenkeitto, -nouto ja -juoksutuskehotus voivatkin ärsyttää, muistettava on, että nämä toimenpiteet tepsivät: likaisesta vedestä ei tullut Siilinjärvelle veriripuliepidemiaa tai muutakaan sairastumisrypästä.

Viranomaiset seuraavat veden laatua. 22.8. tehtyjen mittausten mukaan siilinjärveläisten hanavedessä on klooria noin 0,6–1 milligrammaa litraa kohti.

Vertailun vuoksi Kuopiossa, jossa klooria käytetään jatkuvasti, klooria on aina 0,2 milligrammaa litrassa.

Syy Kuopion veden klooraukseen on se, että Kuopion vesi on pääosin rantaan imeytyvää tekopohjavettä, ja Siilinjärvellä taas käytetään pohjavettä, eikä kloorausta tarvita. Ja klooraamattomaan veteen tottuneen suu voi herkästi maistaa 0,2 milligramman eron.

Ämpäriralli koskee kaikkia: niin koteja, päiväkoteja, kouluja, palvelutaloja, terveydenhuoltoa, ravintoloita...

Jututin kolumnia varten Kuopion Veden verkostopäällikkö Jani Koskea, joka arvioi, että Siilinjärvellä klooraus voitaneen lopettaa 1–2 viikon päästä, kun ympäristöviranomaiset ovat antaneet luvan. Ensin puretaan kuitenkin keittokehotus, mikä vaatii kolme peräkkäistä puhdasta näytettä. Siinä taas kestää, koska näytetuloksia odotetaan kaksi päivää. Eli menee noin viikko, että verkosto todetaan puhtaaksi.

– Mutta kun todetaan, siilinjärveläiset voivat huokaista helpotuksesta, lupaa Koski.

Toivotaan niin.

Lapsen iltajanodilemman ratkaisin vichyllä. Ja heti mietin juoman vaikutusta hampaisiin. Suomen Hammaslääkäriliitto vakuuttaa sivuillaan, ettei hätää. Maustamatonta vichyä tai kivennäisvettä voi siis juoda hampaiden pesun jälkeen. Hapotettu vesi ei kiinnosta suun bakteereja.

Eipä olisi tätäkään tullut tarkastettua ilman vesihässäkkää.

Kirjoittaja on Savon Sanomien teematuottaja.