Pääkirjoitus: Presidentti Niinistö kysyi jälleen oikeita kysymyksiä

Hallitus teki yllättäen myöhään tiistai-iltana oikean ratkaisun, kun se päätti laajentaa evakuointioperaationsa Afganistanissa koskemaan myös Suomen suurlähetystöä palvellutta turvallisuushenkilökuntaa. Oman turvallisuutensa Suomen puolesta peliin asettaneita afgaaneja ei saakaan jättää oman onnensa nojaan.

Suomella niin kuin muillakin länsimailla on kiire. Näyttää selvältä, että evakuointioperaation aikaikkuna sulkeutuu elokuun lopussa. Ranskan arveltiin lopettavan oman operaationsa jo torstaina. On vielä epäselvää saako Suomi Afganistanista pois kaikki lähes 300 evakuointilistallaan olevaa henkilöä.

Akuutin kriisin keskelläkin on rohjettava pohtia Afganistanin tilannetta laajemmin, niin kuin tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki puhuessaan tiistaina suurlähettiläspäivillä. Tapansa mukaan Niinistö kysyi oikeita ja kiusallisiakin kysymyksiä. Vastauksia hän ei itse kaikkiin kysymyksiinsä suoraan antanut.

Suomi ja muu läntinen yhteisö joutuu Afganistanin opetusten valossa pohtimaan suurten kansainvälisten kriisinhallintaoperaatioiden tulevaisuutta. Niinistö kysyi, mikä on lännen kyky edistää arvojaan maailmanlaajuisesti ja onko siihen edes tahtoa. Niin kuin presidentti arveli, Moskovassa ja Pekingissä on jo varmasti tulkittu niin, ettei länsi arvojensa viennissä onnistu.

Niinistö on aikaisemminkin moittinut Eurooppaa ja erityisesti EU:ta yhtenäisyyden puutteesta ja päättämättömyydestä. Afganistanin kriisissä EU on ollut näkymätön. Voidakseen toimia omaehtoisesti suurvaltapolitiikan paineissa, se tarvitsee lisää voimaa.

EU:n ilmeisistä heikkouksista puhuessaan Niinistö joskus saattaa purkaa turhautumistaan siihen, että Suomessa tasavallan presidentti on suljettu pois EU-asioiden valmistelusta ja unionin tason päätöksenteosta. Ne kuuluvat maan hallitukselle.

Suomella niin kuin muillakin länsimailla on kiire.

Puheensa lopussa Niinistö esitti ehkä vaikeimman kysymyksensä: Kykeneekö EU kovan paikan tullen pitämään kiinni allekirjoittamistaan ihmisoikeussopimuksista kasvavien maahanmuuttopaiden puristuksissa? Tämän saman kysymyksen hän esittänyt aikaisemminkin. Vastauksia ei ole kuultu, vaikka tarpeen olisi.

Niinistö muistutti, että Saksan ja Ranskan johdolla on aloitettu keskustelu siitä, miten vuoden 2015 hallitsemattoman maahanmuuton kehityskulut eivät enää toistuisi. Siihen keskusteluun on Suomenkin Niinistön mukaan osallistuttava aktiivisesti. Tavoitteena on oltava tyydyttävä tasapaino periaatteiden ja realiteettien välillä, täydellisyyteen kun ei päästä.

Niinistö ei olisi Niinistö, jollei hän olisi todennut, että viime kädessä on puolustettava suomalaista yhteiskuntaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut