Maakuntien matkailu hyötyi eniten

Kotimaanmatkailu oli ennätyksellisen vilkasta heinäkuussa. Tilastokeskuksen mukaan yöpymisten määrä majoitusliikkeissä oli heinäkuussa 2021 historian korkein. Kotimaiset yöpymiset ylittivät yli neljänneksellä koronakriisiä edeltävän heinäkuun 2019 tason.

Pääsyy ennätysluvuille löytyy luonnollisesti koronapandemian ulkomaanmatkailulle aiheuttamista rajoituksista ja riskeistä. Matkailun ja lomailun tarve on pysynyt, mutta suomalaiset ovat tehneet reissunsa maan rajojen sisällä. Ulkomaalaisia matkailijoita oli puolestaan 80 prosenttia vähemmän kuin kaksi vuotta sitten, joten suomalaisten lomaeurot olivat äärimmäisen tärkeitä alan toimijoille tänä kesänä.

Koska ihmiset yrittivät pysytellä pois pahimmilta epidemialueilta ja isoista väestökeskittymistä, suurimpia voittajia olivatkin maakuntien pienet kohteet. Kun Uudellamaalla jäätiin kahden vuoden takaisesta noin 30 prosenttia, esimerkiksi Etelä- ja Pohjois-Savo pääsivät lähes 20 prosentin kasvuun.

Kotimaan, erityisesti juuri maakuntien pienempien matkailutoimijoiden kannattaa nyt miettiä, miten tämänkesäinen noste voidaan siirtää myös tuleville vuosille? Ulkomaalaisten turistien paluu on tärkeää, mutta kotimaan matkailijoihin tarttuminen toisi vakautta ja mahdollisuuden kasvaa.

Näyttää, että perinteisten mökkilomien lisäksi suomalaiset olivat valmiita satsaamaan palveluihin, kuten elämyksiin ja välinevuokrauksiin.