Etyleenioksidia löytyy yhä ruuista

Ruokavirasto tiedotti viime viikolla kaksi kertaa etyleenioksidijäämien löydöistä, jotka johtavat elintarvikkeiden takaisinvetoihin kaupoista. Tänä vuonna takaisinvetoilmoituksia on tullut jo yksitoista etyleenioksidilöydösten vuoksi.

Taustalla on vuosi sitten EU:ssa yleiseen tietoisuuteen tullut käytäntö, jonka mukaan ainakin Intiassa etyleenioksidilla hävitetään salmonella seesaminsiemenistä. Paljastui, että EU:n ulkopuolisissa maissa käytäntö on varsin yleinen, kun salmonellaa esiintyy paljon. Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että ruokaketjun puutteellista hygieniaa korjataan myrkyillä.

EU:ssakin etyleenioksidia on joskus käytetty kasvinsuojeluaineena.

Nyt tiedetään, että seesaminsiementen lisäksi etyleenioksidia voi olla myös ksantaanikumissa ja johanneksenleipääpuujauhossa. Niinpä takaisinvedettävien tuotteiden joukossa on ollut seesaminsiementen, seesaminsiemenöljyn ja tahinin lisäksi myös ravintolisiä, hilloja, hillosokeria, gluteenittomia leipiä ja jäätelöitä.

Kun etyleenioksidilöydöksiä on havaittu tyypillisesti lisäaineista, lopputuotteissa myrkkypitoisuudet ovat sen ansiosta pieniä. Samalla on kuitenkin tärkeää tiedostaa, että myrkkyä sisältävien tuotteiden kirjo on varsin laaja, mikä kasvattaa etyleenioksidin syömisen riskiä.

Myrkkylöydökset muistuttavat, miten tärkeää on huolehtia ruuan turvallisuudesta pellolta pöytään saakka. Vippaskonsteja ei pidä hyväksyä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut