Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 8.9.2021 Tekniikan tutkintokoulutus tulisi tosi tarpeeseen

Itä-Suomen yliopisto on koko toimialueensa elinvoiman asialla, kun se pyrkii laajentamaan tutkintokoulutustaan tekniikan alalle. Itä-Suomen yliopiston hakemus on vastaus opetus- ja kulttuuriministeriön pyyntöön saada esityksiä uusista koulutusvastuista.

Tekniikan kandidaattien, diplomi-insinöörien ja tekniikan tohtoreiden koulutus on kansainvälisestikin paitsi vetovoimatekijä myös pitovoimatekijä, sillä nuoret kotiutuvat helposti opiskelupaikkakunnalleen tai sen läheisyyteen. Ilmiö on eletty todeksi Kuopiossa hammaslääketieteellisen koulutuksen lopettamisen ja uudelleenaloittamisen ansiosta.

Vaikka helposti diplomi-insinööritarpeista puhuttaessa uraudutaan mainitsemaan pelkästään maakunnan kärkiyrityksiä kuten Ponsse, Normet ja Andritz, tekniselle osaamiselle on kysyntää laajasti koko Itä-Suomessa. On hyvä huomata esimerkiksi Kuopion kampuksen lääketieteellisen teknologian osaaminen, jota uusi koulutus syventäisi ja tukisi. Idea onkin hakea rajoitettua koulutusvastuuta olemassa olevilla Itä-Suomen yliopiston vahvuusaloilla ja syventää yhteistyötä muiden yliopistojen kanssa. Yhteistyö vastaisi yritysten perinteisimpiin osaamistarpeisiin.

Koulutus jakautuisi Kuopion ja Joensuun kampusten kesken. Kuopioon tulisi teknillisen fysiikan koulutusohjelma, jossa yhdistyvät laskennalliset menetelmät terveys- ja ympäristöteknologioiden kehittämiseksi. Nykyinen vahva luonnontieteellinen osaaminen vahvistuisi tekniikan näkökulmalla. Joensuuhun tulisi puolestaan kestävien materiaalien ja tuotteiden koulutusohjelma. Ensi alkuun koulutuksen otettaisiin 80 opiskelijaa syksyllä 2023, mutta jo seuraavasta syksystä lähtien sata joka vuosi.

Jo tänä syksynä Itä-Suomen yliopistossa on käynnistynyt automaatiotekniikan diplomi-insinöörien maisterivaiheen kaksivuotinen koulutus. Se toteutuu yhteistyössä, johon osallistuvat myös Tampereen yliopisto sekä Savonia- ja Karelia-ammattikorkeakoulu. Tutkinnot kuitenkin myöntää Tampereen yliopisto.

Diplomi-insinöörikoulutuksen suurimpana ongelmana voidaan pitää tekniikan alan varsin vähäistä kiinnostavuutta. Viime kevään hauissa hakijamäärään suhteutettuna helpointa oli päästä tekniikan alalle, kun noin joka kolmas hakija pääsi opiskelemaan. Samanaikaisesti alan osaajista on huutava pula.

Hakemus edellyttää valtioneuvoston päätöstä, jonka ei luulisi olevan niin lujassa kuin päätös hammaslääketieteellisen palautuksesta aikanaan oli. Yhtä luultavaa on, että ilman sinnikästä edunvalvontaa myönteistä päätöstä on turha odottaa.

Alan osaajista on huutava pula.