Arvuuttelut voivat mennä mönkään

Presidentti Sauli Niinistön seuraajan nimen arvuuttelu on kiinnostavaa, sillä vaikka vaaleihin on vielä matkaa, politiikan kulisseissa työ on jo kovasti käynnissä. Viime presidentinvaalien alla ensimmäisenä kilpaan ilmoittautui keskustan Matti Vanhanen. Jos joku noudattaisi hänen aikatauluaan nyt, ensimmäistä ilmoittautumista olisi lupa odottaa jo ensi maaliskuussa.

Tuoreimman presidenttikyselytutkimuksen ( Helsingin Sanomat 8.9.) keulilla on tuttu nimi, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.) 16 prosentin kannatuksella ja toisena 11 prosentin kannatuksella jo aikaisemmin ehdolla ollut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja pääministeri Sanna Marin (sd.). Tosin voidaan väittää, että toiseksi suosituin presidentiksi on joku muu, sillä vaihtoehto sai 13 prosentin kannatuksen.

Vanhan viisauden mukaan presidentinvaaleissa puolueille voittoa tärkeämpää on osanotto, mikä saattaa johtaa myös yllätyksiin samaan tapaan kuin vuoden 1994 presidentinvaalien alla, jolloin politiikassa ryvettymättömästä Martti Ahtisaaresta tuli SDP:n ehdokas ohi Kalevi Sorsan.

Tuoreiden kirjajulkistusten perusteella on spekuloitu myös ex-ulkoministerin Timo Soinin (sin.) ja Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen kiinnostuksella valtakunnan ykkösvirkaan. Viimeksi ehdokkaita oli kahdeksan. Niinistö tuli valituksi jo ensimmäisessä vaalissa saatuaan 62,6 prosenttia äänistä. Nyt ylivertaista ehdokasta ei ole näköpiirissä. Arvuuttelut voivat mennä mönkään.

Kommentoi