Pääkirjoitus 9.9.2021: Nuoria pitää valistaa somen oikeista vaaroista

Julkisuudessa on ollut jälleen viime aikoina useita uutisia sosiaalisen median irvokkaista muoti-ilmiöistä, jotka ovat johtaneet todella ikäviin seurauksiin. Lapsia ja nuoria on joutunut hengenvaaraan ja jopa kuollut.

Yksi esimerkkki on Pirkanmaan käräjäoikeudessa parhailaan menossa oleva oikeudenkäynti nuorta miestä vastaan. Syyttäjä katsoo hänen syyllistyneen kolmeen tappoon ajamalla kuljettamansa henkilöauton päin puuta Nokialla runsas vuosi sitten. Onnettomuushetkeä edeltäneeseen hurjasteluun liittyi oleellisesti Snapchat-videoviestittely.

Toinen tapaus sattui Tampereella viime perjantaina. Somehaasteeseen osallistunut yläkouluikäinen tyttö oli kiivennyt pysähdyksissä olleen junan katolle. Tapahtumia kuvattiin sosiaaliseen mediaan. Tyttö sai sähköiskun ja loukkaantui hengenvaarallisesti ( Yle 6.9.).

Eri sovelluksissa leviävät hurjat videot kiipeilyistä, hypyistä, sukeltamisista saattavat luoda valheellisen vaikutelman esimerkiksi temppujen spontaaniudesta. Todellisuudessa temppujen tekijät ovat saattaneet varmistautua turvallisuudestaan monin tavoin, mutta videoilla taustatyö ei näy, eikä sen halutakaan näkyvän kiinnostavuuden säilyttämiseksi. Vaarallisiksi tällaiset videot muuttuvat, kun katsojat haluavat itse kokeilla samanlaisia temppuja.

Oma lukunsa ovat äärimmäistä väkivaltaa sisältävät videot, joita levitetään eri somealustoilla tykkäysten saamiseksi, siis huomion ja suosion kohdistamiseksi itseen. Niinhän kävi Vantaalla vuosi sitten, kun Kytöpuiston koululla neljä kuudesluokkalaista kiusasi alemmalla luokalla ollutta samalla kuvaten tekemisiään. Videot tapahtumista levisivät somessa.

Uusimman ilmiön esitteli Pelastakaa Lapset ry keskiviikkona. Järjestö julkaisi raportin, jonka mukaan nyt ääriliikkeet rekrytoivat ja houkuttelevat nuoria mukaan toimintaansa internetissä. Viattomilta vaikuttavat viestit sosiaalisessa mediassa ja videopelialustoilla voivat johtaa pimeän verkon foorumeille ja lopulta fyysisten kohtaamisten kautta mukaan ääriajatteluun ja ääritoimintaan.

Nyt ääriliikkeet rekrytoivat ja houkuttelevat nuoria.

Jyväskylän yliopistossa juuri käynnistynyt hanke Turvallisesti Somessa pyrkii selvittämään 11-, 13- ja 15-vuotiaiden lasten sosiaalisen median turvataitoja ja kehittää pedagoginen virtuaalinen sovellus turvataitojen oppimisen ja arvioinnin tueksi. Hankkeen lähtökohta vaikuttaa todella tarpeelliselta, sillä tavoite on myös kehittää työkaluja kunnille ja kouluille some ongelmien ennakoimiseksi ja käsittelemiseksi.

Luonnollisesti vanhempien on viisasta pitää itsensä tarkasti selvillä lasten some-käyttäytymisestä myönteisellä mielellä. Turvalliseen lopputulokseen lienee päästävissä maltillisten valistavien keskustelujen kautta ennemmin kuin jyrkkien käskyjen ja kieltojen avulla.

Kommentoi