Pääkirjoitus 10.9.2021: Hallitus purjehtii kasvavan velka-aallon päällä

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) viiden puolueen hallitus todistaa kerta toisensa jälkeen, miten vaikeaa päätöksenteko sille on. Vaikuttaa, että kevyesti päätöksiä syntyy ainoastaan päätösten lykkäyksistä. Kevään puoliväliriihessä sovittu 110 miljoonan euron työllisyyskokonaisuus siirtyi päätettäväksi helmikuun puolivälissä.

Ministereiden keskinäinen epäluottamus purskahti tällä kerralla ilmastotoimien yksityiskohdista ja lopputulos oli sopu, joka siirsi mahdolliset uudet tarvittavat päästövähennystoimet asiantuntijoiden arvioitavaksi ensi keväälle. Ainakin paperilla päätetyt ilmastotoimet ottavat jopa etunojaa tavoitteisiin nähden.

Edellisen kerran kova riita oli keväällä kehysriihessä, jolloin keskusta vaati uskottavaa talouspolitiikkaa. Lopputulos oli, että hallitus ylittää valtiontalouden menokehyksen myös ensi vuonna ja sitä seuraavana vuonna. Torstaina syntynyt sopu budjettiriihessä sisälsi tiedon, jonka mukaan ensi vuonna valtiontalouden alijäämäksi tulee 6,9 miljardia euroa. Velka ei hirvitä, vaikka pitäisi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) arvioi valtionvarainministeriön laskelmiin vedoten, että julkinen talous tasapainottuisi, jos keskimääräinen vuosikasvu olisi 2,2 prosenttia ja työllisyysaste 78 prosenttia. Ne sopivat tavoitteiksikin, mutta niitä ei voi saavuttaa odottamalla. Kasvu noussee pandemian hellittäessä ensi vuonna kolmen prosentin hujakoille, mutta myöhemmin kasvu hidastuu vähän päälle prosenttiin eli talouden rakenteiden mahdollistamaan vauhtiin.

Arvoitukseksi jää, miten vihreiden esittämät lentomaksut, öljylämmittäjien veronkorotukset, maatalouden verot ja liikenteen päästökauppa tai jopa lihavero ja ainespuuvero olisivat vaikuttaneet alijäämään. Ilmastoruoskat eivät kelvanneet hallituskumppaneille.

Hallitus ansaitsee kiitoksen määrärahalisäyksistä ja uudistuksista, jotka vauhdittavat työ- ja opiskeluperusteista maahanmuuttoa. Budjetti sisältää myös muita hyviä työllisyyttä tukevia toimia kuten kotitalousvähennyksen laajennuksen kahdeksi vuodeksi, opintotuen tulorajojen määräaikaisen noston ja yli 60-vuotiaiden työtulovähennykset korotuksen. Kuitenkin talouspolitiikan kokonaisuudessa työllisyystoimet ovat vaatimattomia.

Eduskunnassa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman otti torstaina esille hyvinvointi-, hoiva- ja oppimisvelat, joita on syntynyt julkisen talouden säästöjen seurauksena. Nekin ohjaavat huomiota talouteen. Ilman kestävää kasvua julkisen talouden rahoitus ei toteudu ja sosiaaliset velat kasvavat.

Velka ei hirvitä, vaikka pitäisi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut