Pääkirjoitus: Kaupunkikuva puhuttaa ja se on Kuopion etu

Kuopion vanhan aseman asemakaavamuutoksesta järjestettiin kaavakävely 2.9. Alueelle aiotaan kaavoittaa muun muassa asuntoja. Lisäksi tarkoituksena on ratkaista vanhojen rakennusten käyttö. Niistä suurin on konepaja. Aake Roininen

Kuopiossa näyttää viriävän vilkasta keskustelua kaupunkikuvasta. Keskustelu on erittäin tervetullutta, ja se on pitänyt sisällään uusia avauksia ja herättänyt myös tarpeellisia kysymyksiä. On sitten puhe vanhan säilyttämisestä, täydennysrakentamisesta, rakennusten elinkaaresta tai keskeisen kaupungin yleisilmeestä, mielipiteitä tarvitaan.

Se on itse asiassa sitä, mitä Kuopion kaupunki on tilannutkin. Jokaisesta kaavahankkeesta laaditaan nykyisin osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Mielipiteet, palautteet ja lopulta myös valittaminen ovat osa kokonaisuutta, mikä mahdollistaa laadukkaamman lopputuloksen. Korona-aika on tuonut omat vaikeutensa tilaisuuksien järjestämiseen, mutta etäyleisötilaisuudet ovat osoittautuneet toimiviksi ratkaisuiksi, joita voi hyödyntää myös jatkossa. Kaavakävelyt ovat saaneet isojakin joukkoja liikkeelle, kuten Kuopion vanhan asemanseudun tapauksessa (Savon Sanomat 3.9.).

Sosiaalisen median nostalgiapalstoilla vuodatetaan edelleen kyyneliä jo vuosikymmeniä sitten menetetyistä rakennuksista, kuten torin laidan Saastamoisen kulmasta. Nostalgialla on paikkansa ja historiasta voi oppia, mutta vieläkin tärkeämpää on, että kaupungin nykyiset asukkaat ottavat kantaa tässä ajassa tehtävään valmisteluun ja päätöksiin. Vaikka kaupunki on virittänyt korvansa heidän kuulemiseksi, valppautta vaaditaan, jotta virkamiehet ja päättäjät tekisivät tasapainoisia ratkaisuja moninaisten paineiden alla.

Kommentoi