Pääkirjoitus 14.9.2021 Sisäministeripuolueelta vastuuton kannabislinjaus

Vihreiden puoluekokous päätti sunnuntaina äänin 183-181, että puolue kannattaa kannabiksen käytön, hallussapidon, valmistuksen ja myynnin laillistamista. Puolue toki samalla haluaa, että kannabiksen myyntiä ja valmistusta säännellään ja että huume tulee verotuksen piiriin. Puolueen piiloagendana pidetty kanta on nyt siis virallinen. Vihreiden linjaus paljastaa, miten puolue tahtoo laajentaa yksilönvapauden rajoja periaatteella, jonka mukaan jokaisen ihmisen omat valinnat ovat hänelle oikeita ja oikeutettuja. Ja edelleen, jos ja kun yksilöiden huumeidenkäyttö aiheuttaa haittoja yhteiskunnalle, ne otetaan vastaan hoivaten ja päitä silitellen.

Huumeiden käyttö on lisääntynyt Suomessa nopeasti. Vaikka kannabiksen käytön vapauttamista kannattavien mielestä kaltevan pinnan teoria ei pidä paikkaansa, käytännössä kannabis on usein ensiaskel huumeiden maailmaan, jossa aineet tyypillisesti kovenevat käytön jatkuessa. Tätä surullista kehityskulkua ei poista se, että moni kannabiksen käyttäjä kykenee pitämään harrastuksensa kurissa.

On kiinnostavaa, että puoluekokouskannan edistämisessä vihreät itse kaavailevat eräänlaista kaltevaa pintaa. Kun ensin saadaan pienten määrien hallussapito ja käyttö dekriminalisoitua, seuraavaksi myös valmistus ja myynti sallitaan. Sinänsä on tietysti suoraselkäistä, että lopullinen tavoite kerrotaan avoimesti.

Kannabiksen käytön puolustajat rinnastavat huumeen usein alkoholiin. Rinnastus ontuu. Alkoholi on toki laaja kansanterveydellinen ongelma, mutta sen vierelle ei tarvita uutta vaivaa.

Perimmältään kannabiskysymyksessä on kyse asenteista huumeita kohtaan yleisesti, ei siitä onko uudenaikainen tai vanhanaikainen. Vihreiden ajatus tuntuu kulkevan siihen tapaan, että kannabiksen käytölle ja käytön lisääntymiselle ei mahda mitään ja siksi on keskityttävä haittojen vähentämiseen.

Puhe lääkekannabiksen hyödyllisyydestä ei kuulu nyt käytävään kannabiskeskusteluun, mutta sitä sotketaan siihen tarkoituksellisesti mielipiteiden muokkaamiseksi kannabiksen viihdekäytölle myönteisemmiksi.

Suhtautumisessa kannabikseen on kyse myös vastuusta ylläpitää vakautta yhteiskunnassa, lisätä turvallisuutta ja estää sosiaalisia ongelmia. Juuri vastuukysymys asettaa vihreät erikoiseen tilanteeseen. Puolueella on sisäisestä turvallisuudesta vastaavan sisäministerin salkku, jonka nykyinen haltija Maria Ohisalo (vihr.) jää äitiyslomalle. Hänen tilalleen ministeriksi nousee joku kolmesta varapuheenjohtajasta, joista kaksi kannattaa kannabiksen vapauttamista. Ministerin alainen poliisihallinto ei ole kannabiksen vapauttamisesta innostunut.

Kannabis on usein ensiaskel huumeiden maailmaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut