Pääkirjoitus 15.9.2021: Koronan torjunnassa ei pidä hölmöillä

Suomi on päässyt koronan hallinnassa vaiheeseen, että yhteiskunnan avaaminen nykyistä enemmän häämöttää. Hallitus on päättänyt koronastrategian uudistamisesta, kun yli 12-vuotiaat ovat saaneet tai heillä on ollut mahdollisuus ottaa kaksi rokotetta. Ajankohta on arviolta kuukauden kuluttua.

Samoin koronatestauksen pelisääntöjä muutetaan. Esimerkiksi kaksi rokotetta saaneiden testausta vähennetään. Näin terveydenhuollon kapasiteettia vapautetaan perusterveydenhuoltoon.

Terveysviranomaiset rohkaisevat jo myös matkustamaan ulkomaille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mukaan kaksi kertaa rokotetut voivat matkustaa turvallisin mielin erityisesti Eurooppaan.

Linjaukset alleviivaavat rokotusten merkitystä paitsi koronan torjunnassa myös yhteiskunnan avaamisessa. Pandemiasta on yhä selkeämmin tulossa rokottamattomien sairaus ainakin sen vakavimmassa muodossa.

Koronaa ei pidä edelleenkään jättää huomiotta. Siitä saatiin konkreettinen osoitus, kun Kuopiossa todettiin viikonvaihteessa ja alkuviikossa koronaryöpsähdys. Alustavien tietojen mukaan huomattava osa on lähtöisin opiskelijatapahtumista.

Se ei ole yllätys, vaikka opiskelijapiireistä viestitään, että koronaturvallisuus on mietytty tapahtumissa tarkkaan. Toisenkinlaisia arvioita voi havaintojen perusteella esittää. Opiskelijajoukkoja kulki haalareissaan eri puolilla kaupunkia. Olut- ja siideritölkit olivat tiiviissä ryhmissä näkyvästi esillä, kasvomaskit eivät. Opiskelujaan aloittavissa ikäluokissa rokotekattavuus ei ole vielä riittävällä tasolla.

Viime lukuvuosi oli opiskelijoille ja koululaisille etäopetuksineen raskas. Perinteisiä opiskelijatapaamisia on tietysti vaalittava, mutta hyvä on pohtia, miten se poikkeusoloissa tehdään. Laajaan etäopetukseen palaaminen ei ole kenenkään etu.

Mielleyhtymältä viime kesän jalkapallon Euroopan mestaruuskisoihin ei voi välttyä. Vaikka terveysviranomaiset suhtautuivat nihkeästi Pietariin suuntautuviin kisamatkoihin, monet kävivät katsomassa ensi kertaa arvokisoissa esiintyneen Suomen maajoukkueen otteita paikan päällä. Tuliaisina oli deltavarianttitartuntoja myös Pohjois-Savoon.

Yhteinen nimittäjä opiskelijoiden ja jalkapalloturistien piirissä tapahtuvissa tartunnoissa on ollut se, että tapahtumiin osallistuminen on houkuttanut enemmän kuin koronalta suojautuminen. Rokotekattavuus nousee vauhdilla myös toisen annoksen osalta. Jokaisen on kohdaltaan kannettava vastuunsa viruksen taltuttamisessa.

Kommentoi