Spede on ansainnut muistamisen

Viihteen monitaituri Pertti Spede Pasasen (1930-2001) elämäntyön muistamisen ympärille on sukeutunut pieni mutta siinä määrin sakea soppa, että spedemäisellä mielikuvituksella siitä saattaisi saada hupaisan sketsin.

Vanhan linja-autoaseman ja uuden Matkakeskuksen välissä oleva linja-autokenttä on viralliselta nimeltään Spedenaukio, mutta siitä ei ole yleisön näkyvillä mitään mainintaa, ei edes kadunnimikylttiä muistopatsaasta puhumattakaan.

Alunperin Spedelle puuhattiin patsasta torin laidalle, mutta hanke ei edennyt vaan muuttui Matkakeskuksen asemakaavassa Spedenaukioksi ja kaavaselostuksessa muistopatsaalle osoitettiin paikka.

Nyt johtavat virkamiehet eivät osaa sanoa, missä vaiheessa kaavan saattaminen katukuvaan oikein on. Kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja Pekka Kantanen (kok.) pitää prosessia pilkantekona. Hänen turhautumistaan on helppo ymmärtää, varsinkin kun toiset prosessit saattavat edetä supsikkaasti.

Yhtenä vaihtoehtona on väläytetty näköispatsasta istumassa Spedenaukion penkillä. Vastaava idea on toteutettu muun muassa Joensuussa, missä kävelykadun penkillä istuvasta Kosiosusi-pronssiveistoksesta on tullut suosittu valokuvauskohde.

Spede on persoona, jonka tunnettuutta Kuopion kannattaa hyödyntää. Mikä tapa on paras, vai voisiko olla monia tapoja, sitä on hyvä makustella ja pohtia vaikka ideakilpailulla.

Kommentoi