Pääkirjoitus 19.9.2021: Kasvupyrähdystä ei pidä vaarantaa riitelemällä

Metsäteollisuusyhtiö UPM on Paperiliiton mukaan ilmoittanut työntekijöilleen toimista, joita seuraa vuodenvaihteen jälkeen, jos Paperiliitto ei suostu sopimaan työehdoista liiketoimintakohtaisesti. Nykyinen työehtosopimus päättyy tämän vuoden lopussa.

Paperiliitto katsoo, että UPM:n ilmoittamat ehdot tarkoittaisivat, että keskimääräinen palkka pienenisi vähintään kolmanneksen. Ilta- ja yötyölisät jäisivät, mutta muut lisät katoaisivat. Luottamusmiesten sijasta henkilöstö voisi valita luottamusvaltuutettuja, joiden toimivalta perustuu työsopimuslakiin.

Paperiliitto pyrkii yhtiökohtaiseen sopimukseen.

Tällä hetkellä UPM:llä on viisi liiketoiminta-aluetta, joissa Paperiliitto on yrityksen sopimuskumppani. Kuten UPM tiedotti, jokainen liiketoiminta-alueista on niin suuri, että ne vastaavat vähintään keskisuurta pörssiyritysten ja niiden tuotteet, markkinat ja toimintaympäristö poikkeavat merkittävästi toisistaan.

UPM katsoo, että "sopimalla saadaan kaikkien kannalta paremmat ehdot". Iskulause on oudossa asiayhteydessä, sillä yhtiön tyyli pyrkiä sopimukseen sanelun polun kautta on riskialtis työmarkkinoiden neuvotteluperinteeseen nähden. Esimerkiksi ilmoitusta ay-jäsenmaksujen perinnästä luopumisesta sopimuksettomassa tilanteessa voidaan pitää riidanhaastamisena. Käytäntöä on noudatettu sentään jo yli 50 vuotta.

Metsäyhtiöitä edustava työnantajaliitto Metsäteollisuus ry irtaantui Elinkeinoelämän keskusliitosta viitisen vuotta sitten ja vuosi sitten Metsäteollisuus kertoi, ettei se enää käy työehtosopimusneuvotteluja jäsentensä puolesta. UPM:n irtiotto on uusi linjaus, jota muut metsäfirmat seurannevat mielenkiinnolla – ja sivussa lihavasta riidasta. Ne neuvottelevat paraikaa Paperiliiton kanssa sopuisasti.

Tyyli pyrkiä sopimukseen sanelun polun kautta on riskialtis.

UPM:n valitseman toimintatavan suurin uhka piilee siinä, tyytyvätkö muut työntekijäliitot katsomaan sivusta, kun Paperiliittoa kurmuutetaan. Jos eivät, kiistely saattaa johtaa myötätunnon ilmauksiin pitkin työmarkkinakenttää ja se ei ole ilo kenellekään. Suomen talous on lähtenyt reippaaseen kasvuun, mutta asiantuntija-arvioiden mukaan kyse on vain pyrähdyksestä ennen paluuta selvästi hitaamman kasvun uralle. Tiistaina Pellervon taloustutkimus nosti ensi vuoden kasvuarvion jo neljään prosenttiin.

Työehtosopimusrintamalla on luvassa haasteita enemmänkin. Kunta-alan sopimukset ovat voimassa helmikuun loppuun saakka. Tehy ja OAJ valmistautuvat omiin neuvotteluihinsa palkankorotusvaatimukset edellä ja järjestöt eivät pyydä, vaan vaativat päästä syömään talouskasvun hetkellisiä hedelmiä ja tulevan kasvun eväitä.

Kommentoi