Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 16.9.2021 Kauniita ja kalliita haaveita, vailla talousrealismia

Vahva sielu kaikessa, mitä teemme. EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen toisteli monta kertaa sielu-sanaa vuoden tärkeimmäksi mainostetussa Unionin tila-linjapuheessaan keskiviikkona EU:n parlamentin istunnossa. EU:n toimet koronapandemian hoidossa sujuivat siinä määrin kelvollisesti, että sitä sopii hehkuttaakin. On myös tärkeää, että EU on lahjoittanut 700 miljoonaa rokotetta yli 130 maahan.

Sen sijaan puheessa mainitut lennokkaat ehdotukset saattoivat nostattaa kulmakarvoja ainakin niissä piireissä, joissa ymmärretään julkisen rahankäytön päälle.

Terveysalan hätätilanteiden valmiusviranomaisen (HERA) perustaminen valmistaa unionia tuleviin terveysuhkiin ja sille von der Leyen ehdottaa Team Europe-investointina 50 miljardia euroa vuoteen 2027 mennessä. Perustan valaminen Euroopan sosiaalisille oikeuksille jäi hämäräksi. Mikä EU:n rooli olisi eurooppalaisen pitkäaikaishoidon strategiassa?

Tiukempien ilmastotavoitteiden lisäksi von der Leyen muistutti ehdotuksesta perustaa uusi sosiaalinen ilmastorahasto torjumaan energiaköyhyyttä, josta kärsii 34 miljoonaa eurooppalaista. Team Europe -mekanismista osoitetaan ilmastorahoitukseen 25 miljardia euroa joka vuosi, mutta von der Leyenin viesti on, että Eurooppa on valmis tekemään enemmän, neljä miljardia euroa vuoteen 2027 saakka.

Puheenjohtaja piti tarpeellisena Euroopan puolustusunionia, jonka rakentamiseen ei ole tähän saakka riittänyt poliittista tahtoa eikä rahaa. Jos riittäisi, von de Leyenin mielestä EU:lla voisi olla yhteinen tilannetietokeskus, yhteiset eurooppalaiset alustat hävittäjistä drooneihin ja kybertoimiin ja yhteinen kyberpuolustuspolitiikka. Idea on sinänsä kaunis, mutta ainakin tällä hetkellä Euroopan puolustus nojaa Yhdysvaltoihin ja Natoon, johon kuuluu myös EU:sta irtautunut Iso-Britannia. Puhe lastasikin paineita ensi vuodelle kaavaillulle EU:n puolustuskokoukselle, joka osuu Ranskan puheenjohtajuuskaudelle.

Puheenjohtaja ei puhunut millä kaikki rahoitetaan. Toki hän arvioi NextGenerationEU-välineen investoinnit ratkaisuksi sekä lyhyen aikavälin elpymiseen että pitkän aikavälin vaurauteen. Osa investointeja ovat panostukset digitaalisuuteen ja siinä puolijohteisiin. EU:n oma siruekosysteemi takaisi teknologista suvereniteettia. On tosin kokonaan toinen asia, onko idea toteuttamiskelpoinen. Puhe olikin tukku kauniita ja kalliita haaveita, joiden toteuttamiskelpoisuus riippuu koronan velkaannuttamista jäsenmaista, jotka näkevät unionin kukin omalla tavallaan. Ehkä realismia löytyy, kun komissio käynnistää lähiviikkoina keskustelun talouden ohjausjärjestelmän uudelleentarkastelusta.

Lennokkaat ehdotukset saattoivat nostattaa kulmakarvoja.