Pääkirjoitus 18.9.2021: Valheelliset vaalit tekevät Venäjästä ikävän naapurin

Perjantaina alkaneet kolmipäiväiset Venäjän parlamentti- ja aluevaalit ovat jokseenkin yhtä manipuloidut kuin Neuvostoliiton aikaiset vaalit olivat. Mielenkiinto vaalitulosta kohtaan lähestyy nollaa. Kyse on valheellisesta näytöksestä, jossa valitaan näennäisdemokraattinen instituutio täyteen korruptoituja alueiden edustajia.

Yksi irvokkaimmista vaalitempuista on nähty Pietarissa, missä on ehdolla kolme samannäköistä Boris Vishnevskiä. Oikea ehdokas on tunnettu liberaalipuolue Jablokon ehdokas, mutta ehdolla olevat kaksoisolennot ovat sen sijaan vaihtaneet vastikään nimensä ja kasvattaneet parran muistuttaakseen oikeaa Vishnevskiä. Idea on tietysti vähentää suositun poliitikon äänimäärää.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin puolue on Yhtenäinen Venäjä. Se tavoittelee kahden kolmasosan enemmistöä 450-jäseniseen duumaan, eikä tavoitteen toteutumista ole aihetta epäillä, vaikka korona jyllää, talousongelmat vaivaavat ja Putinin yksinvaltaisuus ärsyttää.

Vaalitulosta varmistavat tehokkaat toimet. Opposition orastaneita menestymisen mahdollisuuksia on kitketty määrittelemällä opposition vaaliorganisaatioita äärijärjestöiksi. Moni riippumaton media on leimattu ulkomaiseksi agentiksi. Putinin äskettäistä vetäytymistä koronakaranteeniin on puolestaan epäilty koronapelon lietsonnaksi, jotta mahdollisimman moni jättäisi äänestämättä.

Vaikka vaalituloksen manipuloimiseksi tehdyt toimet ovat kovin moninaiset ja laajat, on aivan perusteltua epäillä, ettei vaalitulosta silti jätetä yksin niiden varaan. Jos vaalit menevät Yhtenäinen Venäjä-puolueelta kaikesta huolimatta penkin alle, valtaapitävät mitä luultavimmin turvautuvat vaalivilppiin.

Valheellisuuteen nojaava valtakoneisto hallitsee maata ja se näkyy myös provosointeina ulkosuhteissa. Tilanne on ikävä ja tekee ymmärrettäväksi sen, että Suomen europarlamentaarikoista Eero Heinäluoma (sd.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.) äänestivät torstaina tyhjää äänestyksessä Venäjä-päätöslauselmasta, joka katsoo Venäjän olevan varkaiden valtakunta, jota johtaa oligarkkien piirin ympäröimä elinikäinen presidentti.

Liettualaisen parlamentaarikon Andrius Kubiliuksen laatima teksti on jyrkkä. Se ei edistä EU:n ja Venäjän suhteita, vaan päinvastoin kärjistää välejä. Sitä paitsi lausunnon kehotus harkita kaasun ja öljyn tuonnin lopettamista Venäjältä tekee energiasta ikään kuin luvallisen poliittisen aseen. Ehkä Venäjä toivoi juuri sitä.

Kyse on valheellisesta näytöksestä.

Kommentoi