Neeta Röppäsen kolumni Vähällä voi saada paljon aikaan

Hyvin toimiva yhteisö tuo senkaltaista hyvinvointia ja turvallisuutta jäsenilleen, jota minkäänlainen yhteiskunnan palvelujärjestelmä ei voi antaa, vaikka kuinka paljon työntekijöitä palkattaisiin lisää. Millään rahalla ei voida ostaa sitä välittämistä, huolenpitoa ja rakkautta, jota hyvin toimivassa yhteisössä on tarjolla.

Noin kirjoitti päättäjille kutsukirjeen Männistön avointen ovien päivään lähettänyt yhteisön jäsen Raili Miettinen. Seniorikampuksella asuvan Miettisen kutsukirjeeseen sisältyi myös laskelma, paljonko pieni määrä yhteisöllisyyttä voi tuoda yhteisön hyväksi. Jos 300 yhteisön noin tuhannesta asukkaasta sitoutuisi tekemään tunnin viikossa jotakin yhteiseksi hyväksi, yhteisö saisi kahdeksan työntekijän työpanosta vastaavan voimavaran käyttöönsä.

Tämä ajattelu sopii moneen, eikä ole vastakkainen sille, että yhteisin varoin hoidetaan lakisääteiset ja tarpeelliseksi nähdyt palvelut. Lakia noudattamaan pyrkivän kaupunginvaltuuston on myös tavoiteltava menojen ja tulojen tasapainoa.

Päättäjien tehtävä on varmistaa, että erilaisten yhteisöjen voimavarat saadaan käyttöön. Käytännössä tämä voi tarkoittaa tiloja ja työntekijöitä koordinoimaan yhteisön toimintaa.

Kuopiossa keskusteltiin kiivaasti kuntoutusaltaiden käytöstä alkuvuodesta. Pääasiassa ikäihmiset ovat vertaisohjatusti harrastaneet kaupungin tiloissa vesijumppaa. Tiloille ei meinannut enää löytyä maksajaa kaupungin palvelualueilta, ja asian ratkaisu siirtyi hyvinvoinnin edistämisen palvelualueelle. Siellä asiaa on selvitetty allastilojen ylläpidon ja huollon osalta sekä asiakaspalvelun ja valvonnan järjestämisen näkökulmasta. Toiminta on lopulta erittäin vahvasti säänneltyä esimerkiksi turvallisuussyistä. Toiminnalle on löytynyt myös hintalappu, jota lautakunta käsittelee ajallaan samoin kuin kaupunginhallitus ja -valtuusto.

Aiempaa vahvemmin kaupunki voi toimia kipinän antajana, että vastaanottaja voi sytyttää tulen. Hyvä esimerkki oli katusoittajille maksettu pieni palkkio, jolla kaupunki kannusti muusikoita torille vetovoimaamme kasvattamaan.

Kaupunki voi toimia kipinän antajana.

Korona-aika ei helpottanut julkisen sektorin tilannetta millään osa-alueella. Yhteistuumin ja nopeasti yrityksiämme autettiin rahaa jakamalla selviämään pahimmasta. Mielenkiinnolla odotan tukea vaatineiden tahojen esityksiä, kuinka he ovat valmiita normaalin toimintansa lisäksi osallistumaan yhteiseksi hyväksi ja tilanteen korjaamiseksi.

Kirjoittaja on Kuopion kaupunginvaltuutettu (sd.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut