Seppo Rönkön kolumni: Veronmaksaja ei ole raha-automaatti

Isännätön raha johtaa valitettavan usein pääoman holtittomaan käyttöön. Veronmaksajilta, meiltä kaikilta tulevat eurot täyttävät monelta osin isännättömän rahan tunnusmerkistön. Esimerkkejä ei tarvitse kauan miettiä, millaisiin upottaviin soihin verovaroja on mennyt.

Usein on kysymys suurista ja näyttävistä hankkeista, joita hehkutetaan etu- ja jälkikäteen epäonnistumisista huolimatta. Aikataulustaan jäljessä valmistunut Länsimetro ylitti hulppeasti kustannusarvionsa samoin kuin olympiastadion. Pappa betalar.

Terveyshuollossa on kroonista rahanpuuttesta johtuvaa kipuilua. Mitä tapahtuu toisaalla?

Sairaanhoitopiirit kilpailevat, kuka pystyy esittelemään hulppeimmat tilat. Teräs, marmori ja lasi kiiltävät. Niiden pitäisi keskittyä siihen, mikä on todella tarpeellista viiden miljoonan kansan järkevään hoitamiseen. Kun rakentaa pitää, hankkeiden kilpailuttaminen on laitettava kuntoon.

Sairaanhoitopiirit ovat hankkimassa uusia asiakas- ja potilastietojärjestelmiä. Siinä 10 miljoonaa ei riitä edes siemenperunaksi.

KYS:n erityisvaltuualueella Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Pohjois-Karjalan Siun sote sekä Etelä-Savon Essote lisättynä Vaasan sairaanhoitopiirillä päättivät hankkia Aster-järjestelmän toisin kuin Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri. KYS on mukana monen muun yliopistosairaalan ja sairaanhoitopiirin valmistelemassa UNA-hanketta, jonka ulkopuolella yliopistosairaaloista on vain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, joka kulkee Apottinsa kanssa omia polkujaan.

Aster meni konkeloon. Lääkärit ovat arvostelleet järjestelmän käytettävyyttä, mutta varsinainen tenkkapoo tuli kustannusarvion turpoamisesta. Kun sairaanhoitopiirit päättivät asian valmistelusta kaksi vuotta sitten, Asterin piti maksaa 60 miljoonaa euroa. Muutama viikko sitten päätöksenteon kynnyksellä kävikin ilmi, että hintalappu onkin 128,7 miljoonaa.

Kun suurimman maksajan Jyväskylän kaupunginhallitus esitti valtuustolle viime maanantaina, ettei Asteria hankita, eiköhän se ollut siinä.

Hyvä, jos niin käy. Mitä episodista on opiksi otettavaa? Tietysti se, että Asterin valmistelu on ollut surkean ala-arvoista ja osaamatonta, kun kustannusarvio ei osu edes samalle hehtaarille tarkentuneen hinnan kanssa.

Kaikenlaiset valtapelit saisivat loppua. Ne ovat pienen piirin oman reviirin varjelua ison kuvan eli terveyshuollon kehittämisen kustannuksella.

KYS:n erityisvastuualueella vaikuttavien sairaanhoitopiirien etu on, että niiden alueella toimiva yliopistosairaala voi hyvin - ja päinvastoin. Se vaatii saumatonta yhteistyötä.