Vapaus, virkeys ja piparkakut!

Atso Almila

Atso Almila

Minä tutkin -saate levisi hiljattain sosiaalisessa mediassa, kun rokotevastaisuutta muistuttava tutkimusskeptisyys levisi julkisuudessa. Ylpeys siitä mitä tekee sekä tutkijan oma tiivistys tutkimastaan oli näiden yhteen koottujen pikku kirjoitusten idea.

Elämme peruuttamattomasti aikaa, jolloin voimme tietää paljon kaikesta heti, maailmanlaajuisesti. Samalla korruptoitunut valetieto ja hämäys leviää yhtä lailla, enemmänkin. Siksi on hyvä, että itse ymmärrämme tutkijan työn olevan pitkäjänteistä ja epävarmaa. Emme voi tilata haluttuja tuloksia, emmekä saa sellaisia nopeasti.

Se, että meillä yleensä on rokotteita koronaa vastaan on näyttäytynyt mediassa äärimmäisen nopeana prosessina. Tiedehenkilöt ovat kuitenkin muistuttaneet, että onnistumisen pohjalla on monen kymmenen vuoden aiempi työ.

Pelastamme nyt Kanttilaa Kuopion upean Snellmanin puiston laidalla. Tahdomme siitä muovata tukikohdan ja residenssin niin taiteelle, tieteelle kuin kaupalle Minna Canthin henkeä kunnioittaen. Tätä kaikkea vapauden ja tasa-arvon puolustaja kodissaan ajoi. Talo on vieläpä paljon vanhempi, siinä on toiminut aikoinaan Kuopion ja koko sisä-Suomen ensimmäinen kirjakauppa 1820-1846.

Keskus ja tila tarvitaan tasa-arvon aatteen ajamiselle, samoin erilaisille musiikki- ja teatteriesityksille. Näiden virkeä viesti hyötyy verkostoitumisesta, ja onkin tarkoitus pystyä jakamaan mahdollisimman paljon Kanttilan keskusteluista ja tapahtumista netissä. Talo on nyt jo remontin aikana monen kansainvälisen residenssikeskuksen kiinnostuksen kohteena. Tieto Kuopiosta merkittävänä tiede- ja kulttuurikaupunkina näkyy.

Visioni Vanhasta Kuopiosta sekä koko Snellmanin puiston ympärillä olevasta elävyydestä on kuin ”Greenwich Village”, jonne on yhä parempi tulla, käydä museoissa ja taidetta kokemassa, ottaa kupponen tai lasillinen ja tavata tuttuja, tuoda vieraita.

Tila tarvitaan tasa-arvon aatteen ajamiselle.

Tuomiokirkko (siis mikä ”tuomio”, kotihan se domus on!) on mukana tässä yhteisössä tarjoten hengenravintoa myös konserttipaikkana. Ja niinpä oli sunnuntaisin usein tapana, että moni suuntasi kirkonmenojen jälkeen kulkunsa Kanttilaan, jossa olivat salongin ovet auki ja herkullisia piparkakkuja tarjolla!

Ovatpa ovet jo taasen vähän raollaan nytkin. Minna Canthin talo ry:n etusivulta löytyy lista syksyn Kanttila-kierroksista.

Kirjoittaja on kapellimestari ja Minna Canthin talo ry:n hallituksen jäsen.

Kommentoi