Älyä liikennevalot kaipaavatkin

Kuopion Tasavallankadulla käynnistyy tällä viikolla älykkään liikennevalojärjestelmän käyttöönotto, joka laajenee syksyn mittaan Leväsentielle ja Puijonlaaksontielle sekä aikanaan myös Savilahden alueen risteyksiin yhteensä 21 risteykseen. Järjestelmää on testattu jo kesäkuun alussa Tasavallankadulla ja Saaristokadulla, onnistuneesti.

Uusi ohjausjärjestelmä seuraa liikennettä ja on yhteydessä muihin samanlaisen ohjauksen piirissä oleviin risteyksiin. Liikennevalot mukautuvat ja oppivat automaattisesti.

Idea on sujuvoittaa liikennettä ja siten vähentää päästöjä ja polttoaineenkulutusta. Tampereella tehdyn selvityksen mukaan adaptiivinen valo-ohjaus vähensi viivytyksiä 15 prosenttia.

Oletettavasti moni kuopiolainen autoilija huokaa nyt, että jo oli aikakin saada älyä liikennevaloihin. Ei ole juuri turhauttavampaa kuin odottaa valojen vaihtumista vihreiksi sellaiseenkin aikaan, kun muuta liikennettä ei ole näköpiirissä tai kun liikenne on hyvin vähäistä. On myös tärkeää, että järjestelmä kykenee tarvittaessa osoittamaan vihreää valoa joukkoliikenteelle ja eritoten hälytysajoneuvoille.

Liikennevalot kaipaavat sujuvoittamista myös kaupungin keskustassa, ruutukaava-alueella. Jos ja kun siellä liikennevalot toimivat entiseen tapaan jäykästi ja liikennemääriin mukautumatta, kaupungin sisäänajoväylien mahdollinen sujuvuus menettää paljon merkitystään, kun autot seisovat valoissa turhaan.

Kommentoi