Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Pääkirjoitus 22.9.2021 Teknologiateollisuuden ei saa antaa huutaa tuuleen

Teknologiateollisuus ilmoitti tiistaina, että se tarvitsee kymmenen vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa, vuosittain noin 13 300. Yritysten näkemyksistä koottua osaajatarveselvitystä on analysoitu laajasti tekoälyn avulla.

Selvityksen viesti on vakava. Noin puolet uusista osaajista korvaisi eläköityviä työntekijöitä. Toinen puoli tarvittaisiin alan kasvuun, Suomen teollisuuden digivihreään uudistumiseen, jonka varaan maan talouskasvusta on laskettu paljon.

Tällä hetkellä teknologiateollisuuden viesti ei kuulu, koska taloudella menee yleisesti lujaa ja kasvun odotetaan jatkuvan voimakkaana ainakin vielä ensi vuonna. Tilastokeskuksen tiistaisen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli nyt 104 000 enemmän ja työttömiä 33 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työvoimatoimistoissa työttömiä työnhakijoita oli 49 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Budjettiriihessä hallitus kertoi luovansa pikakaistan työperäisen maahanmuuton edistämiseksi. Opintotuen tulorajojen korotus lisää opiskelijoiden mahdollisuuksia ottaa työtä vastaan. Myös yli 60-vuotiaiden työtulovähennyksen korotus on omiaan tuomaan lisää väkeä työmarkkinoille. Tärkeitä toimia, jotka eivät tosin riitä.

Lempeiden keinojen lisäksi hallituksen olisi pitänyt porrastaa työttömyysturvaa ja lisätä paikallista sopimista, mutta toki yhä ehtii.

Työperäisen maahanmuuton pitkäjänteinen edistäminen on hyvin pitkälle asenteista kiinni. Tällä hetkellä asenteita muokkaa keskustelu, joka on sotkeutunut perussuomalaisten hallitsemaan retoriikkaan. Yleisesti pelätään halpatyömarkkinoiden syntyä ja epäillään yritysten vaatimuksia työvoimapulasta liioitteluksi. Esimerkiksi sana haittamaahanmuutto ruokkii kielteisiä mielikuvia. Sanan merkityssisältö on epäselvä, se muuttuu sanojansa mukaan.

Noin puolet uusista osaajista korvaisi eläköityviä työntekijöitä.

Selvityksen perusteella asenteita on muutettava ja kiireesti. Yrityksistä jopa 87 prosenttia on kiinnostunut rekrytoimaan kansainvälisiä osaajia seuraavien neljän vuoden sisällä. Metallien jalostuksessa ja tietotekniikassa kansainvälisten osaajien rekrytointia pohtii 95 prosenttia vastaajista. Työpaikoilla on opeteltava suhtautumaan myös muualta tulleisiin työntekijöihin ystävällisesti ja kollegiaalisesti.

Teknologiateollisuus ei ole osaajatarpeineen yksin. On huolestuttavaa, ettei oppilaitoksista valmistu tarpeeksi osaajia monelle muullekaan alalle. Niinpä yrityksiä ja elinkeinoelämän edunvalvojia on kuunneltava oppilaitoksissa entistä herkemmällä korvalla. Teknologiateollisuuden ei saa antaa huutaa tuuleen.