Pääkirjoitus 23.9.2021: Ilmastopuheet antoivat aihetta odottaa tekojakin

Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin ensimmäinen puhe YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa tiistaina valoi odotetusti luottamusta siihen, että suurvalta on todella palannut diplomatian näyttämölle ja kansainväliseen yhteistyöhön aktiivisena toimijana, joka korostaa yhteistyön tärkeyttä keskinäisriippuvuuksien maailmassa.

Sinänsä puhe sisälsi ristiriitaa käytännön toimien kanssa, sillä maan vetäytyminen Afganistanista, Ranskan sivuuttaminen sukellusvenekaupoista Australiaan ja liittouman kokoaminen Kiinan vaikutusvallan rajoittamiseksi eivät ole yhteistyön henkeä lisääviä tekoja.

Bidenin puheen ilmasto-osuus herätti silti todellista toivoa. Hän lupasi kaksinkertaistaa maan ilmastorahoituksen, tosin sillä edellytyksellä, että kongressi myöntyy hänen lupaukseensa. Yhdysvaltojen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on yli 10 prosenttia.

Kiinan presidentti Xi Jinping puhui videon välityksellä ja hänenkin puheensa oli ilmastomyönteinen. Kiina ei enää rahoita hiilivoimalahankkeita maailmalla, vaan päinvastoin tukee vihreitä ja vähähiilisiä ratkaisuja. Lupaus on iso ilmastouutinen, sillä Bank of China on rahoittanut Pariisin ilmastosopimuksen solmimisen jälkeen hiilivoimaprojekteja 35 miljardilla dollarilla (Yle 21.9.). Kiinan osuus maailman ilmastopäästöistä on noin neljännes.

Hyvä uutinen oli sekin, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan lupasi Turkin saattavan Pariisin ilmastosopimuksen voimaan, kuusi vuotta allekirjoittamisen jälkeen. Brasilian presidentti Jair Bolsonaro arvioi maansa saavuttavan hiilineutraaliuden 2050-2060-luvulla.

YK:n yleiskokouksen alla julkistettu uusi raportti todisti, että ilmastopäästöjen tulisi liki puolittua vuoteen 2030, mutta nykymenolla päästöt eivät vähene ollenkaan.

Nyt pitäisi saada aikaan entistä kunnianhimoisempia suunnitelmia.

Suomen presidentti Sauli Niinistö puhui yleiskokouksessa ilmastohätätilasta ja katsoi, että nyt pitäisi saada aikaan entistä kunnianhimoisempia suunnitelmia ennen marraskuuta, jolloin on Glasgow'n ilmastokokous. Jälkikäteen Niinistö kommentoi Bidenin lupauksia toteamalla, että puhe "jää odottamaan niitä tekoja". Sama tietysti koskee muidenkin lupauksia antaneiden johtajien puheita.

Puheiden ja tekojen ristiriidan epäilyn sijasta maailman päättäjien sopii toivoa tarttuvan yhteistyön ideaan. Kuten Niinistö mainitsi koronapandemiasta, "kun huoli on tarpeeksi suuri, pystymme ennennäkemättömiin suorituksiin". Ilmastoturvallisuus on terveysturvallisuuden tavoin koko maailman yhteinen asia.

Ilmaston yhteisyyden soisi havahduttavan huolehtimaan myös kehittyvien maiden sopeutumisesta ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja niiden ilmastotoimien rahoituksesta.

Kommentoi