Taas on syytä erityiseen varovaisuuteen

Syyspäiväntasauksen jälkeen nopeasti lisääntyvän hämäräajan vuoksi on aiheellista jälleen kerran muistuttaa, että autoilijoiden on tarpeellista keventää kaasujalkaansa ja lisätä tarkkaavaisuuttaan.

Maantieliikenteessä autoilijoita uhkaavat nyt eniten hirvet, joiden kiima-aika on käynnistynyt. Itä-Suomen poliisi varoitti hirvivaarasta äskettäin hyvin puhuttelevalla tavalla, kun poliisiauton kameraan oli tallentunut läheltä piti-tilanne. Hirvet tulivat tielle, vaikka poliisiauto oli hälytysajossa pillit päällä.

Hirvien liikkuvuutta lisää pian myös hirvenmetsästys, joka alkaa 14. lokakuuta. Poliisien neuvot hirvikolareiden välttämiseen ovat hyviä: ei pidä ajaa ylinopeutta, varoitusmerkkejä hirvivaarasta on viisasta noudattaa, kaukovaloja kannattaa käyttää ja tien vierustoja kannattaa seurata.

Päiväsaikaankaan ei pidä tuudittautua ajatukseen, että hirvet liikkuvat vain hämärissä, sillä enemmän kuin joka kolmas hirvikolari sattuu muulloin kuin hämärässä tai pimeässä. Viime vuonna hirvionnettomuuksia sattui 1527 kertaa. Kuolonkolareissa hirvi oli osallisena kaksi kertaa ja 81 loukkaantumiseen johtaneessa onnettomuudessa.

Syksyn synkkyys saa aikaan vaarallisia tilanteita hämärän aikaan myös taajamaliikenteessä, jossa erityisen hankalia tilanteita syntyy katuvalottomilla alueilla. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden on viisasta huolehtia omasta näkyvyydestään valoin ja heijastimin.

Kommentoi