Pääkirjoitus 25.9.2021: Kansainvälisen jääkiekon käytettävä etsikkoaikansa

Kansainvälinen jääkiekko siirtyy uuteen aikaan, kun lajin kattojärjestölle IIHF:lle valitaan tänään uusi presidentti René Faselin jälkeen. Sveitsiläinen on pysynyt järjestön johdossa ajoittaisesta voimakkaastakin kritiikistä huolimatta vuodesta 1994. Faselin lämpimät välit Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin ovat kummastuttaneet. Mielenkiintoinen sattuma on, että Fasel saa seuraajan Pietarissa pidettävässä IIHF:n kongressissa

Fasel pyrki myös pitämään viimeiseen saakka Valko-Venäjän viime kevään MM-kisojen toisena järjestäjämaana, vaikka samanaikaisesti Venäjän tukema itsevaltainen diktaattori Aleksander Lukasenko polki ja polkee yhä räikeästi ihmisoikeuksia.

IIHF:lle Faselin jälkeinen aika merkitsee mahdollisuutta uusiutumiseen. Kiistelty henkilö on ollut tehtävässä peräti 27 vuotta. Sellaisia valtakausia ei juurikaan ole demokraattisissa valtioissa tai yhdistyksissä. Jos henkilö ei itse ymmärrä yhteisen hyvän vuoksi väistyä, sen tekee rehellisissä vaaleissa kansa.

Huippu-urheilu ei valitettavasti ole ollut pitkään aikaan pelkästään kamppailua paremmuudesta. Kielletyillä aineilla on pyritty parantamaan suorituskykyä, mutta kun pakkaa sekoittavat politiikka ja suuri raha, urheilun perimmäisistä arvoista on etäännytty todella kauas.

Jos eurooppalainen jääkiekko on ollut pehmeän diplomatian välikappaleena KHL-liigoineen, jalkapallossa on menty pidemmälle. Jalkapallon ensi vuoden maailmanmestaruuskisat myönnettiin pieneen Qatariin. Valinta osui maailman rikkaimpiin valtioihin kuuluvaan maahan huomattavien lahjusten ansiosta. Rahaa ei riittänyt suorituspaikkoja rakentavien siirtotyöläisten työolojen turvaamiseen. Skandaalin seurauksena Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Sepp Platter ja Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtaja, lajilegenda Michel Platini potkaistiin tehtävistään.

Faselin seuraajaehdokkaita on viisi. Huomattavaa on, että ainoastaan tšekkiläinen entinen huippumaalivahti Petr Bříza tulee lajin suurmaasta. Platinin esimerkki kuitenkin kertoo, että kenttätasolla ansaittu uskottavuus ja näyttävä pelaajatausta ei välttämättä meritoi johtavaan järjestötyöhön. Kandidaateista Valko-Venäjän Sergei Gontsarovin valinta on epätodennäköinen maan tilanteen vuoksi.

Jääkiekko on noussut neljännesvuosisadassa Suomen kansallisurheiluksi. Ei ole yhdentekevää, kuka Kansainvälistä jääkiekkoliittoa johtaa. Se ansaitsee laaja-alaisen ja yhteistyökykyisen puheenjohtajan, jolla on vahvoihin arvoihin nojaavaa näkemystä lajin kehittämisestä. Suomalaisittain huomionarvoista on, että IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola jättää paikkansa.

Kommentoi