Antibiootteja on viisasta välttää

Keskiviikkona Itä-Suomen lääketiedepäivillä lasten välikorvantulehduksen hoitamisesta luennoinut Marjo Renko kertoo, että antibioottikuurien määrääminen on vähentynyt merkittävästi viime vuosina. Lisäksi on paljon vanhempia, jotka eivät halua annettavan antibiootteja lapsilleen. Vielä kymmenen vuotta sitten oli jokseenkin automaattista, että lapsi sai antibioottikuurin, joskus jopa varmuuden vuoksi (Savon Sanomat 29.9.).

Tieto antibioottien käytön vähenemisestä on jo hyvä uutinen, mutta kenties vielä tärkeämpää on, että vanhempien tietoisuus antibioottien liikakäytön vahingollisuudesta on lisääntynyt. Lasta ei pidä lääkitä antibiooteilla kaiken varalta, jos kohta ei ketään muutakaan, sillä antibioottien liikakäyttö tai väärinkäyttö lisäävät bakteerien vastustuskykyä. Jo nyt on bakteereja, joihin ei tepsi mikään rohto.

Tosiasia kuitenkin on, että antibioottien käyttö on vaikeissa tapauksissa yhä tarpeen. Lääkitys nopeuttaa tulehduksen oireiden ja välikorvaeritteen häviämistä. Jotta antibioottien käyttöä olisi mahdollista yhä vähentää, olisi välttämätöntä ottaa todesta koronan opetus, kuten Renko mainitsee: Kulkutaudista johtuvat sosiaalisten kontaktien rajoitukset ovat vähentäneet valtavasti pienten lasten sairastavuutta.

Päiväkodeissa ja kenties kouluissakin pitäisi terveyssyistä siirtyä pienempiin ryhmiin ja vanhempien olisi puolestaan syytä välttää viemästä pienokaisiaan suuriin väkijoukkoihin.

Kommentoi