Pääkirjoitus 2.10.2021: Poliisin koko ajan kasvava rahantarve on selvitettävä

Poliisi yllätti pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen maanantaina, kun se ilmoitti yhteistoimintaneuvottelujen käynnistymisestä 200-250 henkilötyövuoden vähentämiseksi. Poliisin ilmoituksen ajoitus oli inhottava hallitukselle, jonka ministerit joutuivat kovan hiillostuksen kohteeksi heti tiistaina, jolloin kansanedustajat keskustelivat hallituksen esityksestä valtion ensi vuoden talousarvioksi.

Oppositiopuolueet ottivatkin ilon irti poliisin ilmoituksesta, joka synnytti vaikutelman toista puhuvasta kuin tekevästä hallituksesta. Hallitusohjelmassahan kaavaillaan poliisien määrän kasvattamista 7 500 henkilötyövuoteen, mutta poliisin piirtämä kauhukuva pudottaa määrän 7 200 henkilötyövuoteen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ihmetteli jo 16. syyskuuta eduskunnan kyselytunnilla, miksi hallituksen tavoite poliisien lisääntyvästä määrästä ei toteudu, vaikka euromäärä on lisääntynyt. Poliisin saamat määrärahat ovat todellakin kasvaneet viime vuosina reippaasti. Kun vuonna 2017 poliisi käytti toimintamenoihinsa 708,2 miljoonaa euroa, summa on tänä vuonna jo 838 miljoonaa euroa.

Lakisääteiset tehtävät ovat lisääntyneet, sanoo poliisi. Palkkakustannukset ovat kasvaneet, kuuluu toinen selitys. Kolmanneksi on kerrottu, miten tietotekniikkahankkeet ovat nielleet rahaa.

Julkisuudessa on otettu esille eläköityneen komisarion Heikki Mansikka-ahon väitöskirja, jonka mukaan nimenomaan poliisin kasvanut byrokratia on määrärahanielu. Lukuisat tietojärjestelmähankkeet ovat epäonnistuneet ja tulleet odottamattoman kalliiksi (Savon Sanomat 1.10.)

Mansikka-ahon väitöskirjan mukaan "näyttää siltä, että mitä suuremmiksi poliisilaitosalueet muutetaan, niin sitä heikommaksi muuttuu palvelujen taso". Arvion tekee huolestuttavaksi ja ajankohtaiseksi se, että poliisin yt-neuvottelutiedotteen mukaan pitkän tähtäimen toimenpiteenä aiotaan käynnistää esiselvitys yhden viraston mallista, johon on menty Ruotsissa ja Virossa.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) tuskaili samaa asiaa.

Ihmettely poliisin varojen käytöstä on vanhaa perua (Yle Uutiset 30.9.). Esimerkiksi vuonna 1998 silloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) tuskaili samaa asiaa kummastellen määrärahalisäyksiä, jotka "eivät yksi toisensakaan jälkeen tehtyinä tunnu riittävän". Tuolloin Niinistö selvitytti rahanreiät.

Tuoreet tapahtumat antavat aiheen vaatia jälleen tarkkaa tutkimusta määrärahojen käytöstä. Ehkä tehtävään kannattaisi valjastaa Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV, joka voisi analyyttisellä selvityksellä samalla kirkastaa pääjohtajakohussa sotkeutunutta kilpeään.

Kommentoi