Pääkirjoitus 3.10.2021: Katseet on suunnattava taas seuraavaan kesään

Mikkelinpäivä on sopiva päivä pysähtyä pohtimaan, miten päättynyt satokausi on maataloudessa mennyt ja millaisin eväin maatilat lähtevät talvenselkää ylittämään.

Tietopohjaa tarkastelulle tarjoaa Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen tuore ennuste. Sen viesti on synkkä. Maatalouden yrittäjätulo putoaa tänä vuonna noin 20 prosenttia heikon sadon ja kustannusten nousun vuoksi. Ensi vuonna yrittäjätulon lasku jatkuu kahdeksan prosentin vauhdilla.

Kevään sateet ja paahteisen kesän kuivuus kutistivat viljojen hehtaarisatoja. Niinpä monella kotieläintilalla saattaa tulla pulaa rehuviljasta, mikä nostaa rehukustannuksia.

Maidontuotanto laskee lähes neljä prosenttia tänä vuonna eli enemmän kuin suonejokinen osuuskunta Maitomaa jalostaa maitoa vuodessa. Muutosta ei selitä yksin hellekesä tai rehun vaikeutunut saatavuus, vaan myös Valion sopimustuotantomalli. Tuotannon lasku jatkuu myös ensi vuonna, mikä luo tilaa tuottajahintojen nousulle. Kansainvälinen kysyntä tukee tuottajahintojen nousun mahdollisuutta.

Eniten tarvetta tuottajahintojen nostolle olisi kroonista kustannuskriisiä potevassa lihantuotannossa. PTT:n ennuste lupaa puolen prosentin nousua tuottajahintaan, mikä on todella vähän, kun samaan aikaan tuotantopanosten hinnat ovat nousseet nopeasti, eivätkä vain rehujen hinnat. Esimerkiksi lannoitekausi alkoi 40 prosenttia korkeammilla hinnoilla kuin vuosi aikaisemmin. Vastikään Yara samoin kuin sen kilpailijat nostivat jälleen lannoitteiden hintoja, koska maakaasun hinta on moninkertaistunut viime viikkoina. Yhteys lannoitehintoihin johtuu siitä, että maakaasusta tehdään ammoniakkia ja ammoniakista typpeä. Myös energia on kallistunut. Sähkö maksaa enemmän, siirtohinnat ovat nousseet, öljyn hinta on yli kaksinkertaistunut.

Kuluttajien ei kannata säikähtää ruuan kallistumista, jota PTT ennakoi. Lihan hinta nousee tänä vuonna 0,8 prosenttia ja ensi vuonna kaksi prosenttia. Maitotuotteiden hinta on laskenut tänä vuonna hitusen ja hintojen nousu jää ensi vuonna 1,8 prosenttiin. Viljatuotteissa hintojen nousu on kovinta ensi vuonna, 2,3 prosenttia.

Tiloilla on sen sijaan aihetta säikkyä suomalaisten ruokailutottumusten muutosta. Punaisen lihan kulutus vähenee nopeasti. Samalla siipikarjanlihan kulutus kasvaa, mikä ei silti estä lihan kokonaiskulutuksen vähenemistä. Kotieläintilojen kasvavaan ahdinkoon pitäisi löytyä jostakin apu. EU:n maatalouspolitiikan linjauksille Suomi ei paljoa mahda ja direktiivit sääntelevät myös kansallista tukea. Parasta maatalouspolitiikkaa tekevätkin kuluttajat, jotka ostavat kotimaisia tuotteita aina kun mahdollista.

Maatalouden yrittäjätulo putoaa tänä vuonna noin 20 prosenttia.

Kommentoi