Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Ilmastohuoli ei ole harvojen performanssi

Ilmaston lämpeneminen on tieteellinen tosiasia, johon on syytä suhtautua kaikella vakavuudella. Maailmanlaajuisesti olennaista on suurimpien kansantalouksien sitoutuminen päästöjen vähentämiseen. Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump irrotti maansa Pariisin ilmastosopimuksesta, mutta Joe Biden sen sinne palautti. Isossa kuvassa keskeistä on myös sellaisten päästöille kintaalla viitanneiden maiden kuin Kiinan ja Venäjän toimet.

Myös kukin meistä suomalaisista voi kantaa kortensa kekoon ilmaston hyväksi. Näin on, vaikka arkipäivän teot saattavat tuntua kuinka mitättömiltä. Kokonaan toinen asia sitten on, millaisia ilmaston puolesta puhujia olemme. Lähtökohdan täytyy olla, että lakia noudatetaan, eikä yhteiskunnan keskeisiä toimintoja häiritä.

Suomessa haluamaansa julkisuutta on saanut kansainväliseen verkostoon kytköksissä oleva Elokapina-liike. Se on maksimoinut näkyvyyttään järjestämällä mielenilmauksia Helsingin ydinkeskustassa.

Elokapina sulki liikenteen keskiviikkona eduskuntatalon edessä Mannerheimintiellä, vaikka poliisi on osoittanut leiriytymiselle paikan näköyhteyden päässä Kansalaistorilta. Ei kelvannut Elokapinalle ehdotus, mutta sen suunnitelmakin jäi suutariksi. Sen he myönsivät itsekin.

Kymmenen päivän leiriytyminen typistyi illan pimentyessä ja kylmentyessä neljään ja puoleen tuntiin. Mikä lie kapinoitsijoihin tullut? He olivat ilmoittaneet tavoitteekseen, että valtiovalta julistaa ilmastohätätilan?

Mielenilmaukset kuuluvat totta kai demokraattiseen yhteiskuntaan. Ne toimivat oikein toteutettuina kehityksen moottoreina, mutta lain puitteissa. Sitä elokapinalliset eivät Mannerheimintien sulkemisella tehneet, kun puolentoista sataa mielenosoittajaa vietiin yöksi putkaan. Ihan niin kuin poliisilla ei olisi ollut tähdellisempääkin tehtävää.

Elokapinan kohdalla yksi asia on tullut selväksi. Se jakaa voimallisesti mielipiteitä. Tämä ilmeni esimerkiksi, kun Savon Sanomat julkaisi artikkelin Kuopiossa Snellmaninpuistossa tapahtuneesta Elokapinan koulutuksesta (SS 10.7.2021). Niitä liike on vähemmän julkisuudessa esitellyt.

Asiat etenevät harvoin huomionhakuisella vastakkainasettelulla. Ne rakentavat jakolinjoja ratkaisujen sijaan.

Ilmastohuoli ei voi olla pienen piirin performanssi. Sitä on pidettävä samalla tavalla esillä kuin käymme keskustelua esimerkiksi kansantalouden tilasta. Vastuun väistäminen tulevista sukupolvista olisi paitsi lyhytnäköistä myös vastuutonta.