Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Pääkirjoitus 4.10.2021 Asumisen kuluissa huolestuttava kehitys

Laskujen loputtomassa virrassa on inhimillistä turvautua automaatioon tai korkeintaan painamaan hyväksy-nappia verkkopankissa. Välillä olisi kuitenkin hyvä pohtia, mistä kaikesta maksaa ja mitä rahalla saa?

Viime viikkoina moni kuopiolainen on saanut postissa tai nettipankin välityksellä laskun talvikunnossapidosta. Se tulee kaikille keskeisen kaupunkialueen tontin omistajille tai haltijoilla riippumatta siitä, onko tontin katualueella jalkakäytävää tai ei.

Puhtaana- ja kunnossapitolakiin nojaava maksu ei kuitenkaan ole tae siitä, etteikö jalkakäytävä olisi monena talvipäivänä täysin tukossa tai, että kadulta oikeasti pääsee pihaan kääntämään ilman, että puskurit viistävät lumipenkkoja myös ulkokaarteen puolella.

Eikä se yhteen laskuun jää, jonossa saldoa keventämässä ovat muun muassa hulevesimaksu ja kiinteistövero. Vesimaksu tai lasku sähkönsiirrosta saattaa piilottaa sisäänsä myös jotain muuta kuin pelkkää vettä ja virtaa. Sama pätee kaukolämpöön ja jätemaksuihin. Ja jos et itse suoraan näitä laskuja saat, maksat niitä vastikkeesi tai vuokrasi kautta. Verojen ja maksujen takana on kaupunki tai sen omistamat yhtiöt. Niiden toiminta pitäisi olla mahdollisimman läpinäkyvää ja tehokasta. Kyse on kuitenkin välttämättömien palvelujen tuottamisesta.

Kuntakonsernien kohdalla puhutaankin piiloverotuksesta, kun monopoliasemassa oleva kuntatoimija kerryttää kassaa liian korkeilla kiinteistömaksuilla ja tulouttaa niitä edelleen kunnalle.

Asumisen kustannukset nousevat otsikoihin aika ajoin erilaisten vertailujen kautta. Syyskuussa uutisoitiin, että Kuopio on noussut vuosikymmenessä kuluiltaan suurten kaupunkien kalleimpien joukkoon, kun tarkastelussa olivat kiinteistöille koituvat kuntakohtaiset kustannukset (Savon Sanomat 10.9.). Kiinteistöliiton vuotuiseen seurantaan perustuvat tieto nakertaa pohjaa siltä, että maakuntakaupungissa olisi itsestään selvästi halvempaa asua verrattuna esimerkiksi pääkaupunkiseudun tarjontaan. On silmien ummistamista jos ajattelee, etteivät ihmiset vertaile vaihtoehtojaan tai laske eurojaan.

Enemmän ihmettelyä saattoi kuitenkin aiheuttaa kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen kommentit, joiden mukaan ”hyvät palvelut vaativat oman veronsa.” Kuten sanottua, veroilla ja vertailussa mukana olleilla monilla maksuilla on periaatteellinen eronsa, joita ei tulisi sotkea. Ja ovatko Kuopion palvelut oikeasti hyvät? Laajaan kysymykseen ei ole lyhyttä vastausta eikä sitä voi kuitata pelkästään Kuopion hyvillä tuloksilla vetovoimaisuusselvityksissä.

Kuopio on noussut kuluiltaan kalleimpien joukkoon.