Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 5.10.2021 Paljastukset verojen välttelystä ovat tärkeitä

Julkisuus tai sen uhka on mitä parhain tapa lisätä yhteiskuntien rikkaimpien mielenkiintoa maksaa veroja. Kyse on nimenomaan mielenkiinnosta, sillä mahdollisuuksia aivan lailliseen verojen välttelyyn on runsaasti varsin vapaiden pääomaliikkeiden maailmassa.

Sunnuntaina ja maanantaina Ylen MOT-toimitus julkistiPandoran papereiden uusimpia paljastuksia. Tietovuoto käsittää kaikkiaan 14 palveluntarjoajaa, joiden välittämiä asiakirjoja ja sähköposteja on tullut julki lähes 12 miljoonaa vuosilta 1996-2020. Vuodosta on paljastunut yli 200 suomalaista, joista suurin osa on keski-ikäisiä miehiä. Kaikista paljastuneista veroparatiisiyhtiöiden noin 29 000 omistajasta venäläisiä on yli 4 400, brittejä 3 500, argentiinalaisia 2 500 ja kiinalaisia 2 400. EU:ssa on kiristetty muun muassa rahanpesulainsäädäntöä, joka velvoittaa myös veroparatiisiyhtiöitä selvittämään asiakkaidensa taustat. Tietovuoto osoittaa, että moni yhtiö viittaa velvoitteelle kintaalla.

Veroparatiisiyhtiöihin sijoittamisen taustalla voi olla pyrkimys peittää rikollista toimintaa kuten rahanpesua, laitonta verosuunnittelua tai ulosottokelpoisen omaisuuden piilottelua voudilta. Veroparatiisiyhtiön omistaminen sinänsä on laillista ja sen vuoksi Yle ei julkista nimiä. Sen verran tiedetään, että suomalaisia poliitikkoja tiedoista ei ole löytynyt. Monen muun maan poliitikon nimi listalta löytyy. Siellä on esimerkiksi Tshekin nykyinen pääministeri Andrej Babiš, joka on kampanjoinut veronkiertoa vastaan ja arvostellut taloudellisen ja poliittisen eliitin korruptiota.

Vuototiedot saattavat olla merkittäviä verottajallekin, tosin Suomen verohallinto ilmoitti perustavansa verotuspäätöksensä itse hankkimiinsa tietoihin, joita se saa muun muassa kansainvälisen tietojenvaihdon kautta.

Yksi veronvälttelyreitti oli joku vuosi sitten verosopimus Portugalin kanssa. Poliitikot tukkivat sen, kun tiedot eläköityneiden vuorineuvosten muutoista paljastuivat. Suurin merkitys uutisilla ja Pandoran papereiden tapaisilla vuodoilla on siinä, että poliitikot osaavat niiden ansiosta paikata veropohjaa ja välttää uusia reikiä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on päättänyt yhden veronvälttelytavan tukkimisesta arvonnousuverolla. Idea on, että esimerkiksi vakuutuskuoressa verottomasti kasvaneen omaisuuden myyntivoiton verottamista ei enää voi välttää muuttamalla kirjat veroparatiisiin kuten nyt voi. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on tosin ilmoittanut poistavansa veron, jos puolue on seuraavassa hallituksessa.

Yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden tunne voi rapautua, jos verojen maksu vaikuttaa olevan joillekin vapaaehtoista. Yleisen veronmaksumoraalin vahvistamisen näkökulmasta arvonnousuvero onkin mahdollista perustella pätevästi, jos kohta vero voikin olla vaikea toteuttaa.

Vuototiedot saattavat olla merkittäviä verottajallekin.