Pääkirjoitus 6.10.2021: Sahaus kasvaa vielä suhdannehuipun jälkeen

Maailmantalouden nopea kasvu on jo näyttänyt, mihin se saattaa sahateollisuudessa johtaa. Kiitos muun muassa rakennusinvestointien kasvun, havusahatavaran hinta on noussut Suomessa viime vuoden alkuun verrattuna yli sata euroa kuutiolta noin 275 euroon. Viime vuodet mänty- ja kuusisahatavaran hinta on heilunut 180 euron molemmin puolin.

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) mukaan sahatavaratuotanto asettuu tänä vuonna yli 12 miljoonan sahatavarakuution tasolle. Ennusteen mukaan sahatavaran määrä kasvaa vielä ensi vuonna, mutta hinnat putoavat kymmenen prosenttia. Vientihintojen lasku alkanee jo ennen vuoden loppua. Voidaan siten sanoa, että alalla eletään suhdannehuippua parhaillaan.

Suomessa sahatavaran vuosituotanto ei ole ylittänyt 12 miljoonan kuution rajaa vuoden 2007 jälkeen. Enimmillään sahatavaraa on tuotettu 2000-luvun alkuvuosina, jolloin tuotanto yli 13 miljoonaa kuutiota.

PTT:n asiantuntijat arvioivat, että tällä hetkellä suomalaisten sahojen yhteenlaskettu vuotuinen tuotantokapasiteetti on 13-13,5 miljoonaa kuutiota sahatavaraa. Tiedossa olevat investoinnit kuten Metsä Groupin Rauman saha ja muutamat muut hankkeet nostavat neljän vuoden sisällä sahauksen kokonaiskapasiteetin noin 15 miljoonaa kuutioon.

Metsien puolesta sahausta sopii lisätä, sillä tukkisaanto kasvaa koko ajan. On sen sijaan aivan toinen kysymys, voiko suomalaisen sahateollisuuden menestys jatkua myös suhdannehuipun jälkeen, sillä sahatavaramarkkinoilla kilpailu on kovaa jo nyt.

Havusahatavaran maailmanlaajuinen tuotanto on noin 350 miljoonaa kuutiota, joten Suomen osuus on nykytuotannolla viitisen prosenttia. Periaatteessa Suomi voi toki kasvattaa markkinaosuuttaan, mutta sama ajatus taitaa elää monessa kilpailijamaassakin.

Metsien puolesta sahausta sopii lisätä.

PTT:n kokoamien tietojen mukaan Euroopan sahateollisuusyritykset ovat uusineet runsaasti sahojaan vuoden 2017 jälkeen ja samalla kapasiteetti on myös kasvanut reilun miljoona kuutiota vuodessa. Ensi vuodelle ja vuodelle 2023 päätetyt investoinnit kasvattavat kapasiteettia 800 000 kuutiota vuodessa. Lisäksi suunniteilla on muutama tosi suuri sahalaitos.

Kiristyvässä kilpailussa pärjäävät ainakin sellaiset yritykset, joilla on tase kunnossa. Kaikilla sahoilla niin ei ole ja sellaisille yrityksille lähivuodet lupaavatkin vaikeita aikoja.

Kommentoi