Pääkirjoitus: Kiina kohteli Kojonkoskea kylmästi

Mika Kojonkosken kunnianhimoinen Pekingin-projekti jäi piirun vajaaksi, kun hänen valmennuspestinsä lopetettiin ennenaikaisesti. Juha Poutanen

Yksi puhelinsoitto ja urakka oli siinä. Kiinan mäkihypyn johtaja antoi kuopiolaiselle mäkihyppyvalmentajalle Mika Kojonkoskelle potkut puhelimitse selittäen, että ylemmillä johtajilla on kova paine (Yle Uutiset 5.10.).

Epäilemättä paine on kova, sillä Pekingin talviolympialaiset ovat neljän kuukauden kuluttua jo täydessä vauhdissa. Kiinalla on peräti kolme edustajaa kisojen mäkihypyissä ja uusiakin ennättää vielä ansaita paikkansa joukkueeseen. Kun Kojonkoski on poissa, kunnian mäkihyppyjoukkueen rakentamisesta ja mahdollisesta menestyksestäkin voi ottaa joku muu. Sopimuksen mukaan Kojonkoski olisi jatkanut Kiinan mäkihyppyjoukkueen kanssa huhtikuun loppuun saakka.

Kojonkosken mukaan hänen johtamistyylinsä ei ole ollut kiinalaisten mielestä kyllin vaativaa. Autoritääriseen kulttuuriin kuuluvasti johtajat ovat katsoneet, että valmentajan pitää myös painostaa enemmän.

Kojonkosken lisäksi monella muullakin päättyy työ Kiinan mäkihyppymaajoukkueen kanssa. Olympialaisten isäntämaa on panostanut myös muihin lajeihin vastaavalla tavalla länsimaalaisia osaajia palkaten. He saattavat kohdata yhtä kylmän kohtelun kuin Kojonkoski, kun tavoite kisajoukkueesta on saavutettu. Kiinan tapa toimia osoittaa, että tavoitteen saavuttamiseksi kaikki keinot ovat sallittuja – eikä raha ole este.

Kuopiolaista mäkihyppyä Kojonkosken projekti virkisti melko tavalla samoin kuin Puijon mäkihyppystadionia, missä nähtiin viime kesänä useita kansainvälisiä kilpailuja – Kiinan hiihtoliiton alaisuudessa. Erikoista ja historiallista.

Kommentoi