Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 8.10.2021 Jokaisen on syytä edelleen ottaa korona vakavasti

Monen suomalaisen huolettumuus koronan suhteen uhkaa tulla myös euromääräisesti kalliiksi sen lisäksi, että tauti voi kiusata sairastunutta vaihtuvin oirein jopa vuosikausia tai saattaa pahimmillaan tappaa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on tehnyt teoreettisen laskelman, jonka mukaan rokottamattomien suomalaisten sairastuminen koronaan kasvattaa erikoissairaanhoidon kustannuksia jopa miljardi euroa. Jos rokotuskattavuus ei merkittävästi nouse, lähes 64 000 suomalaista tarvitsee vielä sairaalahoitoa koronan vuoksi.

Laskelma ylimääräisistä kuluista voi olla alakanttiin, sillä se ei sisällä kustannuksia, joita aiheutuu lyhyistä sairaslomista, jälkipoliklinikkakäynneistä, koronan pitkäaikaisoireiden hoidosta, eläkkeistä, perusterveydenhuollon kuormituksesta ja muiden sairauksien hoitoviiveistä.

Koronasta johtuvan tautitaakan uhka on suuri. Laskelma olettaa jokaisen rokottamattoman saavan tartunnan. On tärkeää tunnustaa mahdollisuus, että sairaus tarttuu myös rokotettuihin. Se kun merkitsee samalla sitä, että sairastuneet mutta rokotetusten ansiosta lieväoireiset ihmiset voivat levittää virusta.

Koronan herkkä tarttuvuus merkitsee sitä, että jokaisen suomalaisen on syytä ottaa kulkutaudin torjunta vakavasti omassa elämässään paitsi itsensä myös läheistensä vuoksi. Rokotusten ottaminen on järkevää. Se on myös turvallista ja ehdottomasti se on vastuullista. Vakavat sivuvaikutukset ovat mahdollisia, mutta niiden todennäköisyys on erittäin pieni.

Koronan leviämistä on toki hyvä torjua myös käyttämällä hengityssuojainta aina kun turvaväleistä ei ole mahdollista pitää kiinni. Riskiryhmäläisten on viisasta käyttää hengityssuojainta muutoinkin, varsinkin kun sen merkitys on lopulta tunnustettu virusinfektioiden leviämisen ehkäisyssä.

Professori Matti Reinikaisen arvion mukaan tehohoidon kapasiteetti voi joutua koetukselle hyvinkin pian (Savon Sanomat 7.10.) ja tilanne voi johtaa leikkaustoiminnan supistamiseen. Viestin pitäisi havahduttaa viimeisetkin rokotekriittiset ja herättää rokotevastaisetkin asettumaan rokotejonoon.

Reinikainen katsoo, että rajoituksia on purettu liian aikaisin. Hänen arvionsa on epäilemättä terveysturvallisuuden näkökulmasta totta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi torstaina, ettei yhteiskuntaa voi pitää suljettuna ja rajoituksia voimassa vain sen vuoksi, että osa ihmisistä ei ole halunnut ottaa rokotetta. Marin katsoo pääministerinä eteenpäin ja hän tekee siinä oikein.

Rokotusten ottaminen on järkevää. Se on myös turvallista.