Pääkirjoitus 11.10.2021: Tosi ympäristötietoisuus leviää tuotantoketjuihin

Sotkamossa toimiva kaivosyhtiö Terrafame alkaa näillä näkymin toimittaa Renault-konsernin sähköautoihin vähähiilistä ja täysin jäljitettävissä olevaa nikkelisulfaattia ( Yle Uutiset 8.10.).

Uutinen on hyvä esimerkki siitä, miten lopputuotteiden valmistajat ovat havahtuneet pohtimaan tulevaisuuden kilpailuetuja, kun kohtaa kaikki valmistavat sähköautoja. Renault haluaa olla vihreässä siirtymässä paitsi vähän vihreämpi kuin muut myös selvästi eettisempi kuin muut.

Terrafamen tuotantomenetelmän etu on se, että nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on selvästi pienempi kuin alalla keskimäärin. Terrafamen hyviin puoliin kuuluu myös se, että kaivos toimii länsimaisen ympäristölainsäädännön alaisena ja viranomaiset valvovat sen toimintaa.

On luultavaa, että Terrafamen ovelle kolkuttelijoita on kohta muitakin, kun uusiutuvaan energiaan siirtymisen pimeitä puolia aletaan tiedostaa nykyistä laajemmin ja enemmän. Merkkejä tästä on jo nähtävissä.

Joukko asiantuntijoita on analysoinut vihreän siirtymän vaikutuksia ja näkymä on ruma. Tuulivoiman ja aurinkoenergian kasvattaminen teolliseen mittakaavaan pakottaa avaamaan valtavasti uusia kaivoksia. Pelkästään sähköajoneuvojen akkujen ennustetaan EU:ssa lisäävän yksin litiumin kysyntää 6000 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

On tärkeää tiedostaa, missä akkumineraaleja mieluiten tällä hetkellä kaivetaan. Tietysti siellä, missä se on halvinta eli usein Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Työolot kaivoksissa ovat jotakin aivan muuta kuin vaikkapa Sotkamossa. Ja tietysti mineraaleja louhitaan fossiilisia polttoaineita käyttäen. Oslon yliopiston kehitys- ja ympäristökeskuksen tutkijatohtori Alexander Dunlap katsookin, että vihreän siirtymän taustalla on länsimaalainen ja kolonialistinen maailmankuva ( Helsingin Sanomat 8.10.). Hänen väitettään on tarpeetonta edes yrittää kumota. Suomessakin puhutaan paljon tuuli- ja aurinkovoiman lisäämisen tarpeesta, mutta vähemmän on niitä, jotka ovat valmiita kaivosten avaamiseen Suomessa.

On luultavaa, että Terrafamen ovelle kolkuttelijoita on kohta muitakin.

Ilmastonmuutoksen estämiseksi pitää ilman muuta tehdä kaikki voitava, mutta ei varmasti millä hinnalla tahansa. Oma lukunsa on, että talouden jatkuvan kasvun vaatimus kasvattaa hinnan vääjäämättä liian suureksi.

Vastuunotto ympäristöstä muuttuu todeksi vasta sitten, kun ihminen ymmärtää sen tarkoittavan juuri häntä itseään. On elettävä vaatimattomammin, kulutettava vähemmän ja siivottava omat sotkut.

Kommentoi