Lottajärjestö muistuttaa naisista kriiseissä

Lottajärjestön satavuotisjuhlia on vietetty tänä viikonloppuna juhlawebinaarilla, juhlagaalalla ja vielä tänään on Helsingin Tuomiokirkossa juhlamessu, jonka Yle välittää suorana lähetyksenä. Messussa saarnaa tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Juhlallisuudet osoittavat, että lotat ovat nyt ansaitsemassaan arvossa toisin kuin sotien jälkeisinä vuosikymmeninä, kun lottia vähäteltiin ja kohdeltiin loukkaavasti.

Naisten vapaaehtoisuuteen pohjautunut Lotta-Svärd maanpuolustustyön tukijärjestö lakkautettiin 1944 Moskovan välirauhansopimuksen nojalla. Järjestön pitkäaikaisin puheenjohtaja oli Fanni Luukkonen, lottakenraaliksikin kutsuttu nainen. Savolaisittain on kiinnostavaa, että hänen isänpuolen sukujuurensa ovat Kaavin Maarianvaarassa.

Lottien maineenpalautus alkoi vasta 1990-luvulla, kun maailma Suomen ympärillä muuttui. Tuolloin suhtautuminen lottiin heilahti tavallaan toiseen laitaan, kun lottatoiminnan muistoa siloiteltiin liiallisuuksiin asti.

Historiallisesti uskottavaa kuvaa lotista on rakentanut Varkaudessa asuva professori Tiina Kinnunen. Hän on esimerkiksi arvioinut, että lottaperinteen muistamisessa on sivuutettu psyykkisesti tai fyysisesti sairastuneiden äänet.

Tulevaisuudessa Lotta Svärd Säätiön tärkeä tehtävä on muistuttaa naisten roolista kriiseissä. Samaa työtä tekee myös Sodan ja rauhan keskus Muisti Mikkelissä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut