Pääkirjoitus 12.10.2021 Maatalouden hätä ei kuulu, eikä näy suurelle yleisölle

Viime perjantaina maataloustuottajat, kauppa ja elintarviketeollisuus etsivät yhdessä ratkaisuja maatalouden alkutuotannon kannattavuuskriisiin, joka on kärjistynyt nyt, kun tuotantopanosten hinnat ovat lähteneet hurjaan laukkaan talouskasvun käynnistymisen myötä. Mitään taikakeinoa kokous ei löytänyt ja tuskin kukaan sellaista odottikaan. Yhteisen tilannekuvan luomiseksi tapaaminen oli silti tärkeä.

Yksi keskeinen ongelma elintarvikemarkkinoilla on se, että esimerkiksi teollisuuden ja kaupan välisissä sopimuksissa on kovin pitkiä hinnoittelujaksoja. Maataloustuotannon pitkäjänteisen suunnittelun kannalta pitkät sopimukset ovat perusteltujakin, mutta ongelma niistä tulee, kun tulee kustannusnousuja, joita sopimuksissa ei oteta huomioon. Kustannusnousuja viime aikoina nähty eritoten lannoiteteollisuudessa. Myös energian hinta on noussut ja polttonesteet ovat kallistuneet.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton (MTK) puheenjohtaja Juha Marttila on vaatinut jopa ruokamarkkinoiden sopimuskulttuurin ehtojen kirjaamista lakiin (Maaseudun Tulevaisuus 11.10.). Sopimuskäytäntöjen kirjaaminen lakiin vaikuttaa turhan järeältä ja vaikutuksiltaan arvaamattomalta toimelta, joka saattaisi jopa kääntyä tarkoitustaan vastaan.

Maataloustuottajien yrittäjätulo laskee tuottajajärjestön laskelmien mukaan tänä vuonna noin viidenneksellä. Jos kyse olisi vain yhdestä vuodesta, tilanne ei olisi niin vakava kuin nyt, kun takana on liuta huonon kannattavuuden vuosia. Lisäksi moni tila on hakenut tuottavuuden kasvua suurentamalla tilakokoa – velaksi.

Osa tiloista on jo aikaisemmin järjestellyt lainojaan ja nyt kun tuotantopanosten hintojen nousun vuoksi pitäisi saada luottoa käyttöpääomaa varten, rahoittajalta nousee yhä useammin käsi pystyyn: ei tipu enää. Rahoituksen turvaamiseen on siksi panostettava nopeasti. Samalla on välttämätöntä tiedostaa, että maataloutta laajasti koskettava velkakriisi kytee matalan korkotason vallitessa, mutta roihahtaa, jos korot nousevat.

Ruokamarkkinoiden kriisi ei ole vain maataloustuottajien murhe, vaan myös elintarviketeollisuus kärsii parhaillaan energia-, rahti- ja palkkakustannusten noususta, jota on vaikea saada siirrettyä hintoihin.

Pitkällä tähtäimellä maatilojen kannattavuuskriisin avain on markkinoilla eli kuluttajien käsissä. Heidän valintansa lopulta ratkaisevat, saavatko tilalliset maidosta, lihasta ja viljoista sellaisia hintoja, että he voivat suoriutua velvoitteistaan. Tietoisuuden ruokamarkkinoiden hädästä pitäisi siksi ulottua kotitalouksiin asti, mutta suuri yleisö kuulee ja näkee asiasta valitettavan vähän, kun muut aiheet ohittavat ne helposti.

Rahoittajalta nousee yhä useammin käsi pystyyn: ei tipu enää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut