Vesa Kärkkäisen kolumni: Ajat ovat muuttuneet ja hyvä niin

Vesa Kärkkäinen

Vesa Kärkkäinen

Kuopio oli vielä 30 vuotta sitten suomalaisen päivittäistavarakaupan Don Quijote, joka luuli voivansa taltuttaa tuulimyllyt keihäällään.

Tuulimyllyjä olivat automarketit, joiden voittokulku oli jo pyyhkäissyt muoti-ilmiön tavoin yli koko maan.

Ja keihäs oli niin sanottu marketkielto, kaupunki ei antanut automarketeille tilaa asemakaavassa.

Kun marketkielto lopulta murtui, kauppapaikkapolitiikasta tuli mitä suurimmassa määrin puoluepolitiikkaa. Kesko sai tuekseen kokoomuksen kellokkaita. Vasemmistopuolueiden sympatiat olivat Eka-yhtymän puolella. S-ryhmä oli Kuopiossa vielä tuolloin toimija, joka ei ollut ymmärtänyt poliittisten verkostojen merkitystä oman liiketoiminnan edistämiselle.

Asetelma tuli julki 1986 eräässä kaupunginvaltuuston kokouksessa, jossa syntyi päätös marssijärjestyksestä sillä verukkeella, että Kesko ja Eka olivat kiikuttaneet yksissä tuumin omat hankkeensa päättäjien tietoon ennen PeeÄssää. Mitään julkista kilpailua ei tietenkään ollut koskaan ollut.

Marketpelissä säännöt muotoiltiin päätetyn lopputuloksen saavuttamiseksi. Poliitikot sopivat asioista keskenään, yli ja ohi virkamiesten. Kaupungilla liikkui markettien puolustajista monenlaisia juoruja, joita ei sovi tähän julki kirjoittaa. Peli oli rumaa ja kovaa. Kyseessä olivat isot rahat. Lisäkiihkoa hankkeisiin toi se, että rakentamisen suhdanne oli pohjamudissa.

Peli oli rumaa ja kovaa.

Kolmisopen marketteja puuhaavilta jäi huomaamatta, että kun kerran Kolmisoppeen oli mahdollista rakentaa kaksi automarkettia, idea pienten lähiökauppojen Kuopiosta siirtyi samalla historiaan. Enää ei ollut perustetta kieltää automarketin rakentamista Iloharjuun, missä osuuskauppa saikin kuokan maahan. Joskin hanke viivästyi hieman, kun kaksi K-kauppiasta ja pari muuta henkilöä valittivat marketpäätöksestä aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka (KHO).

Prisma valmistui noin vuoden myöhemmin kuin Kolmisopen marketit.

Aikanaan saattoi sanoa, että kokoomuslaiset käyvät K-kaupassa, kepulaiset S-kaupassa ja vasemmistolaiset E-kaupassa ja tavalliset tallaajat T-kaupassa. Päivittäistavarakaupassa ajat ovat sikäli muuttuneet. Onneksi ovat.

Tosin nykyään kaupungilla liikkuu toisenlaisia puheita. Niissä moititaan osuuskauppaa liian vahvasta asemasta. Osuuskaupan lonkerot tuntuvat ulottuvan kaikkialle paitsi ruokakaupassa myös ravintola-alalla. PeeÄssän eniten moitittu vahvuus onkin, että se on levinnyt puoluekentällä kuin takapihan jättipalsami.

"Jos Kuopio olisi pitänyt linjansa, se olisi voinut kehittyä kuin eurooppalaiset kaupungit"

Jätti-investointi loppusuoralla: "Jotkut ihmettelivät, miten kukaan tulee tänne syrjään käymään kaupassa"

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut