Parlamentista Marko Kilpi: Tukehdumme työvoimapulaan

Marko Kilpi

Marko Kilpi

Työvoimapula on ollut viime aikojen kestopuheenaihe eduskuntatyössä. En ihmettele, sillä kyse on jopa Suomen kohtalonkysymyksestä. Me emme selviydy ilman työperäistä maahanmuuttoa, koska kotimainen työvoima ei yksinkertaisesti riitä, varsinkin jos yritysten tämän hetken kasvunäkymät ja investointisuunnitelmat toteutuvat. Jokainen ymmärtää, mitä se tarkoittaa.

Asiassa on lukuisia ongelmia, jotka kannattaa tiedostaa. Työntekijät kelpaavat muillekin, eikä Suomeen ole jonoiksi asti tulijoita. Maahanmuuttovirasto Migri on saanut runsaasti negatiivista julkisuutta maahanmuuton suhteen. Yrittäjäksi Suomeen pyrkivä maahanmuuttaja joutuu tekemään kokeen, jonka kanssa olisi monella suomalaisellakin tekemistä, sen verran monimutkaista yritysjuridiikkaa niissä kysellään. Suomessa jo pitkään olleilta ulkomaisilta on saatettu yhtäkkiä evätä lupa maassaoloon, vaikka heille on ollut toimivaa yritystoimintaa ja he ovat hoitaneet kaikki velvoitteensa moitteettomasti.

Ammatillisessa koulutuksessa pätevyys voidaan osoittaa näytöillä. Koulunpenkillä ei tarvitse olla tuntiakaan. Pitäisi kuitenkin opetella suomen kieli, sillä muilla kielillä näyttö ei käy. Pääkaupungissa päätetään, voidaanko ammatillista koulutusta antaa Itä-Suomessa englanniksi. Lupia ei heru, vaikka koulutus voitaisiin aloittaa heti seuraavana päivänä. Ja lista jatkuu.

Eihän tällä tavalla ratkaista työvoimapulaa, vaan pahennetaan sitä. Itsetuhoista toimintaa. Meillä on jo nyt aloja, jotka eivät selviytyisi ilman työperäistä maahanmuuttoa. Marjateollisuus on hyvä esimerkki. Siellä osaavaa työvoimaa käydään hakemassa vaikka omilla charter-lennoilla, kuten koronan kourissa tehtiin. Miksi tätä toimintatapaa ei voisi käyttää laajemminkin? Jo pelkästään marjanpoimijoissa on erinomaisen hyvää, osaavaa työvoimaa. Ei ole mitenkään tavatonta, että joukossa on korkeakoulututkinnonkin suorittaneita, saati muita ammattilaisia.

Työvoimaa pitää käydä samalla tavalla hakemassa muillekin aloille. Järjestelmä on ollut jo vuosia olemassa. Sitä pitää laajentaa ja kehittää.

Ammattipätevyys pitää pystyä osoittamaan muutenkin kuin suomeksi, ja maahanmuuton proseduurit on saatavat mahdollisimman nopeiksi ja joustaviksi.

Kyse on jopa Suomen kohtalonkysymyksestä.

Ammatillisesta koulutuksesta pitää pystyä päättämään siellä, missä sitä annetaan ja missä sitä tarvitaan.

Migriin pitäisi tehdä iso uudistus tai perustaa työperäistä maahanmuuttoa varten jopa oma virasto. Päätöksiä on tehtävä nyt!

Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja Kuopiosta.

Kommentoi